75 Latest Defence Current Affairs Questions For CDS NDA AFCAT

Defence current affairs questions are important if you are facing an interview related to Indian defence like SSB interview or any other UPSC interview, also many exams like NDA CDS AFCAT TA and other UPSC exams ask questions related to the Indian and international defence. Below you can find the latest defence current affairs questions with answers and explanations. These questions will also help you in exams like NDA CDS AFCAT UPSC IAS IPS BANK PO SCC and more.

 

Defence Current Affairs Questions for

  • NDA 2 2018
  • NDA 1 2019
  • CDS 2 2018
  • CDS 1 2019
  • AFCAT 2 2018
  • AFCAT 1 2019
  • UPSC 2018 – 2019
  • Bank PO 2018 – 2019
  • SCC 2018 2019

PDF Links

Download eBooks
 TAT eBook  SRT eBook
 WAT eBook  OIR Test
 NDA Solved Papers  AFCAT Solved Papers
 Current Affairs eBook  101 Maths Shortcuts

Latest Defence Current Affairs Questions

1.  Which Indian warship has reached Sri Lanka in a goodwill visit, recently?

A. INS Kalvari
B. INS Shalki
C. INS Arihant
D. INS Trikand
Answer: Option D

Explanation: India’s latest frontline warship INS Trikand has reached Sri Lanka in a goodwill visit. Sri Lanka Navy ceremonially welcomed the state-of-the-art warship in accordance with naval traditions. INS Trikand is a state-of-the-art warship of the Indian Navy equipped with a versatile range of weapons and sensors capable of addressing threats in all three dimensions – air, surface and sub-surface.

2. AAI will set up a state-of-the-art Civil Aviation Research Organization (CARO) at which city?

A. Kolkata
B. Hyderabad
C. Pune
D. Chennai
Answer: Option B

Explanation: State-run Airports Authority of India (AAI) will set up a state-of-the-art Civil Aviation Research Organization (CARO) at Hyderabad’s Begumpet Airport to find indigenous solutions to meet the challenges posed by the growing air traffic and for enhancing safety, capacity and efficiency of aircraft operations in the country. AAI has earmarked Rs 1,200 crore for this project that will be spent over 12 years for research and development. CARO is expected to be built in three years. Union aviation minister Suresh Prabhu laid the foundation stone for CARO which will be spread over 27 acres and cater to air navigation services and airport/engineering research.

3.  Which will be the first central paramilitary force to opt for e-ticketing instead of the railway warrant under an agreement signed with the IRCTC?

A. National Security Guard
B. Indian Armed Forces
C. Indian Air Force
D. Defence Security Corps
Answer: Option A

Explanation: The National Security Guard will be the first central paramilitary force to opt for e-ticketing instead of the railway warrant under an agreement signed with the IRCTC. An MoU was signed between the Indian Railway Catering and Tourism Corporation and the NSG at the headquarters of the special force (New Delhi). This system will eliminate the need for carrying railway warrants by the NSG personnel.

4.  Which among the following carried out a flight test for a newly-designed Crew Escape System for saving lives of astronauts in an exigency?

A. NASA
B. ISRO
C. BARC
D. SpaceX
Answer: Option B

Explanation: The Indian Space Research Organisation (ISRO) successfully carried out a flight test for a newly-designed Crew Escape System. It is meant for saving lives of astronauts in an exigency. According to ISRO, the first ‘Pad Abort Test’ demonstrated the safe recovery of the crew module in case of any exigency at the launch pad. It was launched from the Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota, Andhra Pradesh. It was the first in a series of tests to ascertain the trustworthiness and efficiency of the Crew Escape System.

5. Name of the first serving Indian Army officer to complete Ironman competition is;

A. Vikram Dogra
B. Balwan Singh
C. Kanwal Kumar
D. Paramjit Singh
Answer: Option A

Explanation:  Major General Vikram Dogra has become the first serving Indian Army officer and the only General across the world to have successfully completed a gruelling ‘Ironman’ competition held in Klagenfurt, Austria on July 1, 2018. The Ironman is an international triathlon consisting of three consecutive events- 3.8 km of swimming, 180 km cycling and 42.2 km of running (a full marathon). It is considered one of the toughest one-day sporting events in the world.The competitors have to complete the events in sequence within 17 hours to earn the title of ‘Ironman’. Maj Gen Dogra completed the event in 14 hours and 21 minutes. More than 3000 athletes from 50 countries participated in the event. Maj Gen Dogra, who is currently posted as Director General Resettlement, was one of the participants.

6.  Defence ministry approves how many baffle shooting ranges for Indian Army?

A. 17
B. 25
C. 12
D. 8
Answer: Option A

Explanation: Ministry of Defence has approved the sanction for construction of 17 new baffle firing ranges in Military Stations/Cantonments/Training Establishments at an estimated cost of Rs. 238 crores. With this 7 additional ranges are added to the Southern Command, 3 to the Eastern Command, 2 to the Northern Command, 1 to the South Western and 1 to the Central Command. The 1 range at Central Command is proposed for the Officers Training Academy, Gaya. These 17 ranges are constructed in addition to the 60 similar firing ranges existing in India. The proposed baffle shooting ranges will facilitate firing from 300 to 500 meters.

7.  Which German warship has been exploded during a military exercise?

A. Uranus
B. Albatros
C. FGS Sachsen
D. Theodor Riedel
Answer: Option C

Explanation:  American-made SM-2 air defense missile became trapped in its launcher, and exploded German warship FGS Sachsen, during a training exercise off the coast of Norway. ‘FGS Sachsen’ was operating with ‘FGS Lubeck’ near the Arctic Circle when it attempted to fire a Standard Missile (SM) 2 Block IIIA as part of the exercise.

8. This Indian Naval Ship was undertook Passage Exercise (PASSEX) with Indonesian Naval Ship?

A. INS Aditya
B. INS Deepak
C. INS Jyoti
D. INS Shakti
Answer: Option D

Explanation: Indian Naval ships INS Shakti and INS Kamorta under the command of Rear Admiral Dinesh K Tripathi, Flag Officer Commanding Eastern Fleet, undertook Passage Exercise (PASSEX) with Indonesian Naval Ship KRI Madidihang (855) a Stingrays Class Fast Patrol Craft on leaving the Port of Makassar, Indonesia. During Prime Minister Narendra Modi’s visit to Indonesia last month, the two countries decided to enhance their maritime cooperation.

9.  India has extended _________ amount of line of credit to Seychelles to allow it to buy defence equipment from India.

A. $200 million
B. $100 million
C. $300 million
D. $500 million
Answer: Option B

Explanation: India has extended a $100 million line of credit to Seychelles to allow it to build its defense capabilities and purchase weapons from India. The two nations also signed six Memoranda of Understanding (MoU), including in the area of infrastructure development in Seychelles, cyber security and white-shipping arrangement that would enable the two countries to exchange data regarding identity and movement of non-military commercial vessels. As promised by PM Modi during his visit there in 2015, India also gifted the 2nd Dornier aircraft to Seychelles ahead of its National Day on June 29, 2018.

10.  Indian Army is observing the year 2018 as the

A. Year of defeated Soldiers
B. Year of Great Soldiers
C. Year of Sorrow on Dead Soldiers
D. Year of Disabled Soldiers in Line of Duty
Answer: Option D

Explanation: To honour soldiers who have been disabled in line of duty, while serving the Nation and to celebrate the undying spirit of ‘Soldiering’, Indian Army is observing the year 2018 as the ‘Year of Disabled Soldiers in Line of Duty’.

11.  “Indra” is the joint military exercise between India and this country.

A. France
B. Russia
C. China
D. Japan
Answer: Option B

Explanation: The tri-service joint Russia-India military exercise Indra-2018 will take place in an Indian military base in the second half of this year. Russia has been a long-standing defence partner of India.

12.  India is planning to gift an aircraft to Seychelles and explore trilateral cooperation involving France. The name of the aircraft is;

A. Sukhoi Su-30MKI
B. Mikoyan MiG-29
C. Dornier
D. McDonnell Douglas F-15 Eagle
Answer: Option C

Explanation: India is planning to gift a Dornier aircraft to Seychelles and explore trilateral cooperation involving France.This would safeguard the interests due to refusal of Seychelles on Assumption Island. Dornier aircraft is second such aircraft that could be gifted to the Indian Ocean Region. India and France share a logistic service agreement to support each other naval forces in the Indian Ocean Region. France also has strategic interests in Seychelles and recently engaged with Faure to expand French-Seychelles strategic ties. The Assumption Island proposal entailed investment of $550 million in the development of an airstrip, jetty and housing infrastructure for the Seychelles Coast Guard.

13. __________ observing the year 2018 as ‘Year of Disabled Soldiers in Line of Duty’.

A. Indian Army
B. Indian Air Force
C. Indian Navy
D. Indian Coast Guard
Answer: Option A

Explanation: To honour soldiers who have been disabled in line of duty, the Indian Army is observing the year 2018 as the “Year of Disabled Soldiers in Line of Duty”. The primary focus is towards alleviating the sufferings of these soldiers, who have done their duty with utmost dedication to the Nation and have been disabled for the life. The endeavour this year is to provide a one-time financial assistance to disabled soldiers who have been boarded out from service on medical grounds and are rendered non-employable due to their medical or physical conditions. Indian Army plans to create awareness on organizational support available to soldiers and their dependents with respect to medical, rehabilitation, various beneficiary schemes of Central and State Governments, vocational opportunities and assistance for their placement. Army also plans to showcase talent of disabled soldiers by organizing sports and physical activities, cultural events and their art exhibitions.

14. US and this country have agreed to suspend all planning activities regarding the “Freedom Guardian” military.

A. South Korea
B. France
C. Israel
D. Russia
Answer: Option A

Explanation: South Korea and the United States have agreed to suspend all planning activities regarding the “Freedom Guardian” military drill scheduled for August. Last year, 17,500 American and more than 50,000 South Korean troops participated in the Ulchi Freedom Guardian drills, although the exercise is mostly focused on computerized simulations rather than live field exercises that use weapons, tanks or aircraft.

15.  ICGS Rani Rashmoni ship was commissioned at __________.

A. Mumbai
B. Kolkata
C. Cochin
D. Visakhapatnam
Answer: Option D

Explanation: Additional Director General of the Coast Guard VSR Murthy commissioned the last of the five Fast Patrol Vessel (FPV) project of Indian Coast Guard, ICGS ‘Rani Rashmoni’, in Visakhapatnam. So far four such ships such as ICGS Rani Abbakka, ICGS Rani Avanti Bai, ICGS Rani Durgavati and ICGS Rani Gaidinliu, have been commissioned and are in active service at various locations on the eastern seaboard.

16. The Indian Army planned to develop which military station as smart facility patterned on Central Government’s Smart Cities Mission?

A. Fazilka Cantonment
B. Jaisalmer Cantonment
C. Jaipur Cantonment
D. Vadodra Cantonment
Answer: Option B

Explanation: The Indian Army has drawn detailed plan to develop Jaisalmer Military Station in Rajasthan as smart facility patterned on Central Government’s Smart Cities Mission. The development plan will provide a major boost to local economy and aid in ecological conservation.

17.  India has agreed to open __________ air gateways to Nepal in the eastern and western part of the country, aimed to facilitate international traffic.

A. 3
B. 5
C. 4
D. 8
Answer: Option C

Explanation: India has agreed to open 4 new air gateways to Nepal in the eastern and western part of the country, aimed to facilitate international traffic. The eastern part would connect Patna and Kolkata of India with Kathmandu and Dhaka while the western part would connect Kathmandu with Delhi. The routes will be operational till 2019.

18. Which country has successfully launched a Glonass- M positioning satellite by using a Soyuz-2.1b carrier rocket?

A. India
B. Russia
C. China
D. Japan
Answer: Option B

Explanation: Russia has successfully launched a Glonass- M positioning satellite by using a Soyuz-2.1b carrier rocket from the Plesetsk space center on June 17, 2018. The Glonass network provides real-time positioning data for surface, sea and airborne objects around the globe, at an accuracy reportedly at par with the U.S. Global Positioning System.

19. The name of DRDO’s rocket system which is being evolved into a precision-guided missile is;

A. Pinaka
B. Shaurya
C. Nirbhay
D. Prahaar
Answer: Option A

Explanation: The indigenous Pinaka rocket system of the Defence Research and Development Organisation (DRDO) is being evolved into a precision-guided missile. Pinaka rocket system is known for firing a salvo of 12 rockets in just 44 seconds, with enhanced range and accuracy to hit its targets. The rocket has been developed by the Armament cluster of the DRDO.

20. Which country has approved a deal to sale of AH-64E Apache attack helicopters to India for $930 million?

A. Japan
B. Germany
C. China
D. United States
Answer: Option D

Explanation: The United States government has approved a deal to sell the Indian military six AH-64E Apache attack helicopters for $930 million. The agreement has been passed to the US Congress for approval and if no US lawmaker raises an objection, the contract will go ahead. Boeing and Indian partner Tata have begun to produce Apache fuselages at a plant in India, but the latest approval concerns a direct sale of finished products from the US manufacturers. In addition to aircraft, the contract includes night vision sensors, GPS guidance and hundreds of Hellfire anti-armour and Stinger air-to-air missiles. The lead contractors are US arms, aviations and engineering giants Lockheed Martin, General Electric and Raytheon.

21.  Which group partners with Microsoft to jointly develop a common defence cloud solution for armed forces?

A. Thales Group
B. Naval Group
C. Safran
D. Dassault Aviation
Answer: Option A

Explanation: French defence electronics group Thales is partnering with Microsoft to jointly develop a common defence cloud solution for armed forces. Based on Microsoft’s Azure Stack platform, the “flexible cloud application platform” will allow armed forces to keep sensitive data inside their own infrastructures. Thales will integrate its connectivity and end-to-end cybersecurity and encryption solutions into Microsoft’s cloud platform which is delivered as an integrated system.

22.  This government approved a deal to sell the Indian military six AH-64E Apache attack helicopters for 930 million dollars.

A. Israel
B. USA
C. Canada
D. Germany
Answer: Option B

Explanation: USA government approved a deal to sell the Indian military six AH-64E Apache attack helicopters for 930 million dollars, State Department The agreement has been passed to the US Congress for approval and if no US lawmaker raises an objection, the contract will go ahead. Boeing and Indian partner Tata have begun to produce Apache fuselages at a plant in India, but last night’s approval concerns a direct sale of finished products from the US manufacturers. In addition to aircraft, the contract includes night vision sensors, GPS guidance and hundreds of Hellfire anti-armour and Stinger air-to-air missiles.

23. Which country will host the first military exercise of the BIMSTEC group focusing on counter-terrorism?

A. Srilanka
B. India
C. Bangladesh
D. Thailand
Answer: Option B

Explanation: India will host the first military exercise of the BIMSTEC (Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation) group focusing on counter-terrorism in Pune on September 2018. As part of this, a conclave of the Army chiefs of all 7 member-states is being planned. The purpose of the exercise is to promote strategic alignment among the member-states and to share best practices in the area of counter-terrorism. The theme includes counter-terrorism in semi-urban terrain and cordon and search, and each side will bring in some 30 soldiers. BIMSTEC was set up in 1997 and includes India, Bangladesh, Bhutan Myanmar, Nepal, Sri Lanka and Thailand.

24.   Which among the following is India’s first indigenous, long-range artillery gun?

A. Jagdfaust
B. Miniman
C. Dhanush
D. Caesar
Answer: Option C

Explanation: India’s first indigenous, long-range artillery gun ‘Dhanush’ has cleared its final test and is ready to be inducted into the Indian Army. Earlier this month, fifty rounds of shells each were fired from six Dhanush guns, which are reportedly called ‘desi Bofors’. The gun also passed the tests in cold, humid, and hot conditions.

25. With which country, India will take a joint military exercise for the first time, during the Shanghai Cooperation Organisation Summit?

A. Indonesia
B. Pakistan
C. Turkey
D. Afghanistan
Answer: Option B

Explanation: India and Pakistan will take part in a joint military exercise for the first time, courtesy the Shanghai Cooperation Organisation. The exercise, which is aimed at countering terrorism and will be conducted in Ural region of Russia. Member states of the SCO will participate in the joint military drill ‘Peace Mission 2018’ to promote mutual trust, cooperation and coordination against terrorist.

26. ___________ has launched a new course on ‘Urban Analytics – Evaluating and Measuring Sustainability of Cities’ at IIT, Roorkee.

A. NPCI
B. NITI Aayog
C. SEBI
D. NDC
Answer: Option B

Explanation: NITI Aayog has launched a new course on ‘Urban Analytics – Evaluating and Measuring Sustainability of Cities’ at IIT, Roorkee. The course was launched under Global Initiative on Academic Network (GIAN). The course will provide an understanding and analysis on the urbanisation and its impacts that would help in evaluating the conditions of sustainability in Indian cities.

27. Nirmala Sitharaman approved the procurement of equipment for the Defence Forces valued at over ___________.

A. Rs 3200 cr
B. Rs.5500 cr
C. Rs.5000 cr
D. Rs.4000 cr
Answer: Option B

Explanation: Raksha Mantri Nirmala Sitharaman accorded approval for the procurement of equipment for the Defence Forces valued at over Rs 5500 crore. Pursuing the goal of indigenization and self-reliance in the field of Defence Procurements, the DAC approved procurement of 12 High Power Radars for the Indian Air Force under ‘Buy (Indian) IDDM’ category. The radars will provide long-range medium and high altitude radar cover with the capability to detect and track high-speed targets following parabolic trajectories. Technologically superior, the radars will have the capability to scan 360o without mechanical rotation of Antenna and will operate on 24 x 7 basis with minimal maintenance requirement. Their procurement will enhance the overall efficacy of the Air Defence network in the country. The DAC also accorded approval for procurement of Air Cushion Vehicles (ACVs) for the Indian Coast Guard and Indian Army from Indian Shipyard.

28. The closing ceremony of 31st edition of the India – Indonesia Coordinated Patrol (IND-INDO CORPAT) is held in ___________ Indonesia.

A. Belawan
B. Dumai
C. Sumatra
D. Medan
Answer: Option A

Explanation: On 6th to 9th June 2018, the closing ceremony of the 31st edition of the India – Indonesia Coordinated Patrol (IND-INDO CORPAT) is held in Belawan, Indonesia. INS Kulish, a Kora class Missile Corvette commanded by Commander Deepak Bali and one Dornier Maritime Patrol Aircraft of the Andaman and Nicobar Command reached Belawan on 6th June 2018 for the closing ceremony. During the stay in harbour, activities like official calls, formal reception on board ship, sporting fixture, ship open to visitors and professional interaction between naval personnel of both the countries have been planned.

29. This country successfully Test-Fires SFDR Propulsion Based Missile recently.

A. China
B. India
C. Brazil
D. Russia
Answer: Option B

Explanation: Making a breakthrough in missile technology, India successfully carried out the flight test of Solid Fuel Ducted Ramjet (SFDR) propulsion based missile, according to the Defence Ministry. The technology demonstrator flight test was conducted from the Launch Centre-III of Integrated Test Range at Chandipur in Odisha.

30.  The United States has renamed its oldest and largest military command PACOM as ___________.

A. Yud Abhyas
B. Nomadic
C. U.S. Indo-Pacific Command
D. Indra III
Answer: Option C

Explanation: The United States has renamed its oldest and largest military command, US Pacific Command, or PACOM, to Indo-Pacific Command, according to the US Defence Secretary Jim Mattis. The decision has been taken in recognition of the growing importance of the Indian Ocean in US strategic thinking. The Trump administration had also renamed Asia Pacific as Indo-Pacific and identified India as one bookend of the region.

31. Name of the Workshop organized by the Ministry of Railways for raising the average speed of freight trains and coaching trains, in New Delhi is;

A. Mission RailSpeed
B. Mission Speed
C. Mission Avtar
D. Mission Raftar
Answer: Option D

Explanation: The Ministry of Railways organized a one day workshop called Mission Raftar. It aimed at brainstorming ideas about speed of freight trains and passenger trains. It also aimed at deriving solutions to various problems related to punctuality , rolling stock, traffic, elimination of unmanned railway crossings. The demand for coal has risen as a result of less imports so there has been an increase in coal loading for power plants and Coal India Limited has been giving enough supply for the purpose. The workshop aims to address the future needs of the Indian railways. Prioritizing passenger safety has been important as well.

32. How many countries will participate in the biennial World’s Largest International Maritime Exercise RIMPAC?

A. 15
B. 20
C. 18
D. 26
Answer: Option D

Explanation: As many as 26 countries, including India, will participate in the biennial Rim of the Pacific, RIMPAC military exercise from June 27 to August 2, in and around the Hawaiian Islands and Southern California. The announcement was made by the Pentagon. It is the world’s largest international maritime exercise. RIMPAC involves 47 surface ships, five submarines, 18 national land forces, and more than 200 aircraft and 25,000 personnel.

33. Which organisation approves the procurement of equipment for the Defence Forces.

A. DAC
B. DRDO
C. DESW
D. DDP
Answer: Option A

Explanation: The Defence Acquisition Council (DAC), chaired by Raksha Mantri Smt Nirmala Sitharaman, met in New Delhi and accorded approval for the procurement of equipment for the Defence Forces valued at over Rs. 6900 crore. The DAC approved procurement of Thermal Imaging (TI) Night Sights for the Rocket Launcher (RL) used by the Army and the Air Force under ‘BUY (Indian) IDDM’ category through established Indian Vendors.

34. India, US and ___________ will take part in Malabar exercise in Guam.

A. China
B. Japan
C. France
D. Russia
Answer: Option B

Explanation: India, US and Japan will take part in Malabar exercise in Guam. The exercise will mainly focus on the anti-submarine warfare. It is a trilateral exercise between India, US and Japan and past non-permanent participants were Australia and Singapore. The annual exercise began in 1992.

35. Which country has conducted the world’s longest surface-to-air missile test?

A. Russia
B. France
C. USA
D. India
Answer: Option A

Explanation: World’s longest surface-to-air missile test was conducted by Russia quietly. This S-500 surface-to-air missile successfully struck a target that was 299 miles away. Russia claims that this missile system is capable of destroying objects flying in space 62 miles above the Earth’s surface. It is also capable of intercepting aircraft, drones and hypersonic missile.

36.  The Indian Navy commissioned the IN LCU L54, the fourth ship of Landing Craft Utility MK-IV at which port?

A. Port Blair
B. Port Cornwallis
C. Port Beypore
D. Gangavaram Port
Answer: Option A

Explanation: The Indian Navy commissioned the IN LCU L54, the fourth ship of Landing Craft Utility MK-IV, into its fleet at Port Blair, Andaman, and Nicobar. The ship was commissioned by Vice Admiral GS Pabby, AVSM, VSM and Chief of Materiel. The Commissioning of L-54 is in line with the Union Government’s Make in India initiative.

37. Indian Navy has conducted __________ in the Western Offshore Development Offshore area in Mumbai.

A. KAKADU
B. SLINEX
C. Milan
D. Prasthan
Answer: Option D

Explanation:

Indian Navy has conducted an exercise called ‘Prasthan’ in the Western Offshore Development Offshore area in Mumbai. The exercise is held every 6 months & aims at integrating maritime stakeholders, including, Navy, Coast Guard, Air Force, ONGC, Customs & Port Trust. The drill focused on things like fire on an oil platform, Oil spill, search and rescue for crashed helicopters and more.

38.  Joint Military exercise SURYA KIRAN-XIII between India and Nepal to be held in __________.

A. Rajasthan
B. Uttarakhand
C. Jharkhand
D. Jammu & Kashmir
Answer: Option B

Explanation: Joint Military Exercise SURYA KIRAN-XIII between India and Nepal will be conducted at Pithoragarh, Uttarakhand. The exercise will comprise of nearly 300 soldiers from both Indian and Nepal Army who would be sharing their experiences gained during the conduct of various counter-insurgency and counter-terrorism operations in the past. Exercise SURYA KIRAN is a biannual event which is conducted alternatively in Nepal and India. The aim of this exercise is to conduct battalion level joint training with emphasis on counter-terrorism operations in mountainous terrain.

39. Who has been assumed as the command of Air Force Administrative College (AFAC)?

A. V P S Rana
B. S.K.Kaul
C. S R Menon
D. Arup Raha
Answer: Option C

Explanation: Air Commodore S R Menon took charge as the Command of Air Force Administrative College(AFAC). He Succeeds V.P.S.Rana.V.P.S Rana has been posted to the headquarters Training Command in Bengaluru.

40. How many naval ships to be hold by India with Vietnam?

A. 5
B. 3
C. 4
D. 2
Answer: Option B

Explanation: 3 Indian warships namely – INS Sahyadri, INS Shakti & INS Kamorta entered into Tien Sa Port, Vietnam on May 21. A professional interaction will be held between personnel of the two navies as well as official calls & interaction with dignitaries of the Vietnamese government. On completion of the harbor phase, warships from the two navies would conduct their 1st joint naval exercise.

41. India successfully test-fired the Indo-Russian joint venture BrahMos supersonic cruise missile from which of the following coast?

A. Odisha coast
B. Andhra coast
C. Tamil Nadu coast
D. Kerala cost
Answer: Option A

Explanation: India successfully test-fired the Indo-Russian joint venture BrahMos supersonic cruise missile from a test range along the Odisha coast to validate some new features. The missile was test-fired from a mobile launcher stationed at Launchpad 3 of the Integrated Test Range (ITR) at Chandipur, according to DRDO. The trial was conducted to validate its “life extension” technologies developed for the first time in India by DRDO and team Brahmos.

42. India’s next generation Defence Aircraft has to constructed by ___________.

A. Tamil Nadu
B. Karnataka
C. Maharashtra
D. Andra Pradesh
Answer: Option A

Explanation: The Aeronautical Development Agency (ADA), which had conceived and designed the Light Combat Aircraft (LCA) Tejas, has set the ball rolling for building the next generation defense aircraft, the Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA), by extending an invitation to private players in Coimbatore to build a technology demonstrator. The proposal is not only the first time an indigenous military aircraft programme is seeing the involvement of private players, but it is also the first time a defense plane development project is proposed to be executed outside Bengaluru. The project to be implemented in Sulur in Coimbatore district which may house the permanent base of the Tejas squadron marks Tamil Nadu’s first major defense aircraft project.

43. The Army has finalised a Rs. 15,000-crore project for indigenous development of ________.

A. Missile System
B. Radar systems
C. Utility vehicles
D. Ammunition
Answer: Option D

Explanation: The Army has finalised a mega Rs. 15,000-crore project under which a range of ammunition for its critical weapons and tanks will be produced indigenously. The implementation of the project is being monitored by the top brass of the Army and the Defence Ministry. The immediate aim of the project is to create an inventory of all major weapons to enable the forces to fight a 30-day war.

44. Indian government plan to install e-Gates at airport immigration counters for whom?

A. Low-risk foreign travelers
B. High-risk foreign travelers
C. Government dignitaries
D. NRIs
Answer: Option A

Explanation: From January 2019, low-risk foreign travelers will not have to wait in long queues at airport immigration counters. The Indian government plans to install special automated kiosks – e-Gates – for speedy document and identity verification. At the e-Gates, foreigners can present their machine-readable passports, place their fingerprints on the scanner and complete a customs declaration.

45. The China’s first home-built aircraft carrier that recently started sea trials is;

A. Type 003A
B. Type 001A
C. Type 005A
D. Type 007A
Answer: Option B

Explanation: China’s first domestically developed aircraft carrier “Type-001A” has recently started sea trials. The aim of trials is to demonstrate the reliability and capability of the ship’s propulsion systems. The 50,000-metric tonne vessel will become the country’s second aircraft carrier, and the first to be entirely built and designed inside of China, when it joins the navy before 2020. Few countries in the world have aircraft carriers. Besides India, the US, Russia, the UK, France, Italy, Thailand and China operate a total of 18 aircraft carriers.

46.  The name of Indian naval ship which has been deployed to undertake the joint surveillance of Maldives exclusive economic zone?

A. INS Sumedha
B. INS Kalvari
C. INS Bangaram
D. INS Arihant
Answer: Option A

Explanation: Indian Naval ship Sumedha, a Naval Offshore Patrol Vessel has been deployed to undertake joint EEZ surveillance of Maldives. The ship would undertake an Operational Turnaround at Male during which it would interact & impart training to Maldive’s National Defence Forces personnel. Joint EEZ surveillance is an endeavor of Govt of India & Indian Navy to ensure safety & security of the vast EEZ.

47. Airports Authority of India (AAI) signed a Rs 945-crore deal with ____ of the US for development of its futuristic telecommunications infrastructure (FTI) programme?

A. SpaceX
B. Harris Corporation
C. LockHead Martin
D. Aviation Tech
Answer: Option B

Explanation: The contract is for 15 years. It was signed at the sixth edition of the US-India aviation summit that started on 10th May 2018 in Mumbai. The implementation of FTI network will offer improved air traffic safety, airspace capacity and environment friendly flight levels. Under this, all telecommunication links and each network equipment in the AAI airports will be monitored centrally 24/7 for immediate response to fix any outages. According to the deal, Harris Corporation will be the prime contractor and systems integrator for the programme. The programme will be executed in two years.

48. Which of the following going to conducts first-ever online exam for selection process?

A. Indian Coast Guard
B. Indian Air Force
C. Indian Navy
D. Indian Army
Answer: Option B

Explanation: The IAF (Indian Air Force) successfully conducted its first online selection test for airmen. The first ever Scheduled Test for Airmen Recruitment (STAR) was held through computer based online tests in association with Centre for Development of Advanced Computing (CDAC) Pune. The first ever Scheduled Test for Airmen Recruitment (STAR) was held through computer based online tests in association with Centre for Development of Advanced Computing (CDAC) Pune. The first ever Scheduled Test for Airmen Recruitment (STAR) was held through computer based online tests in association with Centre for Development of Advanced Computing (CDAC) Pune. CDAC is a Government organisation functioning under the Ministy of Electronics and Information Technology. This is the first time any of the three services has conducted selection tests online. Overall 409169 candidates had registered for the online STAR examination for Airmen. The online examination was held at 439 centres in 102 cities of India.

49. Vijay Prahar Exercise Of Indian Army Concludes in the state of __________.

A. Rajasthan
B. Tamil Nadu
C. Kerala
D. Andhra Pradesh
Answer: Option A

Explanation: Indian Army’s month-long Vijay Prahar exercise concluded in Suratgarh, Rajasthan. It was conducted by South Western Command of Indian Army. The exercise was aimed to orchestrate wide spectrum of threats including Nuclear, Chemical or Biological (NCB) attack which is planned to be tackled through high tempo joint air and land operation. The exercise was conducted to practice troops in penetrative maneuvers across obstacle-ridden terrain under a nuclear umbrella.

50. Which of the following countries began military exercises Balikatan on 7th May?

A. Italy and France
B. Philippines and France
C. US and Philippines
D. Russia anad France
Answer: Option C

Explanation: US and Philippines forces have begun their largest annual military exercises named Balikatan on 7th May. The Balikatan exercises involved combat drills in mock urban settings to train special forces in battling terrorists. In 2017, Balikatan focused mainly on honing humanitarian responses to the Philippines’ frequent natural disasters.

51.  BrahMos, the world’s fastest supersonic cruise missile to attain __________ localisation for the next 6 months.

A. 80%
B. 78%
C. 75%
D. 83%
Answer: Option C

Explanation: BrahMos, the world’s fastest supersonic cruise missile, will be achieving 75% localisation in the next six months. As of today 65% of the value (in BrahMos) is created in India. The Quad launcher is designed for supersonic cruise missiles in an inclined configuration on-board our navy ships. The launcher provides superior firepower as compared to the twin cannister.

52. Which country will establish a Marine Observation System?

A. Netherlands
B. India
C. Germany
D. UK
Answer: Option B

Explanation: India will establish a Marine Observation System Along the Indian Coast (Mosaic). At least six observatories – three along the east coast and and an equal number along the west coast – will be established. The project, to be launched later this year is intended to carry out monitoring, especially the marine coastal pollution.

53. Indian naval commanders conference would be addressed by whom?

A. Smt Nirmala Sitharaman
B. Shri Narendra Modi
C. Shri Ram Nath Govind
D. Shri Rajnath Singh
Answer: Option A

Explanation: Indian Navy commanders will discuss the country’s maritime security and review the naval force’s mission-based deployments in the Indian Ocean Region. The commanders would discuss the optimal utilisation of the Navy’s share of the defence budget. The conference would be addressed by Defence Minister Nirmala Sitharaman. The conference starts on May 8 and will conclude on May 11.

54. Air Force formally inducts Dakota DC-3 aircraft; Parshuram back in service after ___________ decades.

A. 8
B. 5
C. 4
D. 7
Answer: Option C

Explanation: Dakota DC-3 aircraft of 1940’s vintage named as ‘Parshuram’ ones again joined Indian Air Force more than four decades after the fleet was phased out following an illustrious service record. Notably, the Dakota DC-3 VP 905 aircraft was formally inducted at a grand ceremony held at Hindan air force station. The vintage aircraft was accepted by Chief of Air Staff Air Marshal B S Dhanoa from the Rajya Sabha MP Rajeev Chandrasekhar in February this year. The ceremony also included the representatives from the OEM, dignitaries from the High Commission of the UK and the proud veterans of the IAF who have operated this magnificent flying machine.

55. Recently, this country has joined with United States and China as one of the world’s five biggest military spenders.

A. India
B. Russia
C. France
D. Singapore
Answer: Option A

Explanation: The Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) released a report, according to which India joined the United States and China as one of the world’s 5 biggest military spenders. As per the SIPRI report, New Delhi’s defence spending increased by 5.5 percent to $63.9 billion in 2017. Now it has surpassed France. Worldwide military spending increased to $1.73 trillion in 2017, which is nearly 2.2 percent of global gross domestic product. The list of the world’s biggest military spenders is dominated by the US and China, which spent $610 billion and $228 billion respectively. Beijing’s share of worldwide military expenditure increased to 13 percent in 2017 from 5.8 percent in 2008. India’s defence spending increased because of salaries and pensions for its personnel and it doesn’t denote that the armed forces are procuring advanced equipment.

56.  Vijay Prahar will be conducted in ___________.

A. Uttarakhand
B. Rajasthan
C. Jharkhand
D. Madhya Pradesh
Answer: Option B

Explanation: 20000 troops of Indian Army’s South Western Command are participating in the ongoing ‘Vijay Prahar’ exercise near Suratgarh in Rajasthan. The objective of this exercise is to fine-tune jointmanship between troops of Indian Army and Indian Air Force (IAF) and maximising the impact of the joint operations. The exercise emphasises testing fighting capabilities by launching mock offensives with fighting equipment and armed helicopters. In the context of this news, it is important to note that in April 2018, Indian Air Force conducted ‘Gagan Shakti 2018’, the biggest ever war combat game exercise along Indo-Pakistan and Indo-China borders.

57. India and __________ has started a joint Army exercise “Harimau Shakti 2018” recently.

A. Bangladesh
B. Malaysia
C. Vietnam
D. Indonesia
Answer: Option B

Explanation: The first-ever joint Army exercise “Harimau Shakti 2018” has started between the troops of the Indian and Malaysian armies at Wardieburn Camp in Kuala Lumpur on April 30. The focus will remain on tactical operations in jungle warfare. The aim of the two-week long exercise is to bolster cooperation and coordination between armed forces of both the nations and to share the expertise of both the contingents in the conduct of counterinsurgency operations in jungle terrain. Both armies stand to hone their tactical and technical skills in counter-insurgency and counter-terrorism operations under the UN mandate. Overall, the exercise will not only provide an excellent opportunity to both the armies to hone their operational skills but will also contribute to enhancing the strategic partnership between India and Malaysia.

58.  The government of India on April 29, 2018, brought ________ under the narcotics law regulation.

A. Amineptine
B. Tramadol
C. Secobarbital
D. Cathine
Answer: Option B

Explanation: Tramadol, a painkiller pharma drug, has been declared as a “psychotropic substance” by the Union Government & its sale in the country will now be strictly monitored. The Union Finance Ministry has brought the drug under the control of the Narcotic Drugs and Psychotropic Substances (NDPS) Act. A gazetted notification to this effect was issued on April 26.

59. Which aircraft has successfully fired an air-to-air beyond visual range (BVR) missile?

A. HAL Kiran
B. HAL Cheetah
C. HAL Tejas
D. HAL Dhruv
Answer: Option C

Explanation: Indigenously developed Light Combat Aircraft Tejas has successfully fired an air-to-air beyond visual range (BVR) missile. With this major milestone, Tejas has demonstrated its overall capability as an effective combat jet and inched closer to receive final operational clearance. Nirmala Sitharaman complimented the DRDO and other agencies involved in making Tejas a world-class aircraft.

60. NAG missiles are anti-tank guided weapons for;

A. Police
B. Airforce
C. Navy
D. Army
Answer: Option D

Explanation: The Defence Ministry approved military procurement worth Rs. 3,687 crore, which includes anti-tank guided missile NAG for the Army and long-range guns for the Navy. The proposals were cleared at a meeting of the Defence Acquisition Council (DAC) chaired by Defence Minister Nirmala Sitharaman. The DAC also approved the procurement of thirteen 127 mm caliber guns for the Navy.

61.  DAC Approves Capital Acquisition Proposals for Rs __________ in New Delhi.

A. 4,500 crores
B. 2,750 crores
C. 1,520 crores
D. 3,687 crores
Answer: Option D

Explanation: The Defence Acquisition Council (DAC) approved the capital acquisition proposals of over 3,687 crore rupees. The decision was taken in the meeting council, chaired by Defence Minister Nirmala Sitharaman in New Delhi. In a boost to indigenization and in the realization of India’s growing technological prowess, the DAC approved procurement of DRDO’s designed and developed NAG Missile System at the cost of 524 crore rupees. The system includes a third generation Anti-Tank Guided Missile- NAG, along with the Missile Carrier Vehicle. The DAC approved procurement of thirteen 127 mm caliber guns for the Navy.

62. This planned to launch a slew of strategically important satellites, which will help the military to keep an eye on activities of hostile neighbors and safeguard our land and sea borders?

A. Bhabha Atomic Research Centre (BARC)
B. Indian Space Research Organisation (ISRO)
C. SpaceX
D. Defence Ministry
Answer: Option B

Explanation: Indian Space Research Organisation (ISRO) will be launching a slew of strategically important satellites, which will help the military to keep an eye on activities of hostile neighbours and safeguard our land and sea borders. In September 2018, ISRO will launch Gsat-7A, for the Indian Air Force (IAF). Gsat-7A will be launched onboard GSLV Mk II rocket and will enable the IAF to interlink different ground radar stations, airbases and Airborne Warning and Control System (AWACS) aircraft. Gsat-7A will be similar to Gsat-7 or Rukmini, which was launched on September 29, 2013, for Indian Navy. Rukmini is considered as Indian Navy’s ‘eye in the sky’ as it helps to monitor the Indian Ocean Region (IOR). Another strategically important satellite, Risat-2A will be launched by the end of 2018 onboard PSLV rocket. It is an advanced remote sensing satellite and will boost India’s surveillance capabilities.

63. Which became the first court in south India to introduce e-court fee payment facility?

A. Madras High Court
B. Kerala High Court
C. Karnataka High Court[
D. High Court of Judicature, Hyderabad
Answer: Option A

Explanation: Madras High Court became the first court in south India and eighth in India to introduce e-court fee payment facility. e-court fee payment facility at Madras HC was jointly launched by Tamil Nadu Chief Minister Edappadi K. Palaniswami and Chief Justice of Madras High Court, Indira Banerjee. It is an advocate/litigant-centric initiative which enables advocates and litigants to pay court fee online. Tamil Nadu State Government has launched this facility through their central record keeping agency – Stock Holding Corporation of India Ltd. It will be initially provided for the principal bench and Madurai bench of the high court. The e-stamps would not just do away with the hassle of procuring physical court fee stamps but will also help to tackle counterfeiting. So far, only Supreme Court and the High Courts in Delhi, Punjab, Chhattisgarh, Rajasthan, Uttar Pradesh and Himachal Pradesh have the e-court fee payment facility.

64.  Which country successfully test fired the enhanced version of Babur cruise missile?

A. Indonesia
B. Iran
C. Pakistan
D. Nepal
Answer: Option C

Explanation: Pakistan successfully test fired ‘Babur Weapon System-1 (B)’, an enhanced version of indigenously-built Babur cruise missile on 14th April 2018. This enhanced version on Babur, has a strike range of 700 km and can deliver conventional and non-conventional weapons. It is equipped with advanced aerodynamics and avionics (Terrain Contour Matching – TERCOM and all time Digital Scene Matching and Area Co-relation – DSMAC technologies) which enables it to strike targets both at land and sea with high accuracy.

65. After HDFC, Indian Army and this bank signed an agreement on the Defence Salary Package.

A. Yes Bank
B. Axis Bank
C. SBI Bank
D. Canara Bank
Answer: Option B

Explanation: A Memorandum of Undertaking (MoU) was signed between the Indian Army and the Axis Bank on the Defence Salary Package. The first MoU between Axis Bank and the Indian Army was signed in 2011 and was renewed on March 24, 2015. Recently, the Indian Army has also signed a MoU with the HDFC bank as well.

66. India and Russia signed ___________ MoUs at Defence Expo at Chennai, Tamil Nadu.

A. 9
B. 7
C. 5
D. 4
Answer: Option B

Explanation: India and Russia signed 7 MoUs at Defence Expo at Chennai, Tamil Nadu. These MoUs were signed for manufacture, development of spares, sub-assemblies and assemblies of identified Russian origin platforms. The MoUs were signed during third India-Russia Military-Industrial Conference held on the sidelines of DefExpo 2018.

67. Which two companies ink MoU for Defence Products recently?

A. Nalco and GAIL
B. NTPC and L&T
C. L&T and BEL
D. Tata Power and BEL
Answer: Option C

Explanation: In line with the efforts to indigenize the defense sector under the ‘Make in India’ initiative, Larsen & Toubro (L&T) and Bharat Electronics Limited (BEL) signed a MoU to cater to the needs of evolving domestic and export markets for defense products and systems. The MoU seeks to leverage the capabilities of both the firms for meeting the growing requirements of the Indian Armed Forces. The MoU also intends to leverage the well-developed supply chain, vast experience and expertise of BEL and L&T to synergize and enhance exports in the defense sector.

68. The Tenth DefExpo India begins in ___________.

A. Himachala Pradesh
B. Manipur
C. Andrapradesh
D. Tamilnadu
Answer: Option D

Explanation: The tenth edition of a biennial exhibition of weapons and military hardware – DefExpo India- 2018 begun at Kancheepuram in Tamil Nadu. The four-day long defense expo was formally inaugurated by Prime Minister Narendra Modi. Indigenously developed military helicopters, aircraft, missiles and rockets, capabilities to manufacture submarines, frigates and corvettes would be showcased at the event. Over 700 exhibitors from over 50 countries are participating in the Defence Expo.

69. Which Indian armed force will carry out combat training exercise “Gaganshakti 2018”?

A. Indian Air Force
B. Indian Navy
C. Indian Army
D. Indian Coast Guard
Answer: Option A

Explanation: The Indian Air Force (IAF) will carry out one of its biggest combat exercises named ‘Gaganshakti 2018’ from 8th April to check its operational preparedness with a focus on dealing with any possible security challenges from China and Pakistan. The two-week long exercise will involve almost the entire assets of the IAF including its fighter squadrons and the main objective of the day and night drill will be to check war waging capability of the force. The first phase of the exercise will focus on northern borders and second phase will be carried out to check preparedness in case of a war-like situation along the western borders. It will also focus on flexible use of airspace, joint maritime air operations with the Indian Navy, joint operations with the Indian Army, simulated combat search and rescue for effective extraction of downed aircrew behind enemy lines, mass casualty evacuation from highway among others.

70. With which country UAE concluded joint military exercise “Desert Tiger 5”?

A. Russia
B. Iraq
C. Bangladesh
D. Malaysia
Answer: Option D

Explanation: The United Arab Emirates (UAE) and Malaysia concluded joint military exercise “Desert Tiger 5” aimed at sharing expertise and enhancing joint military actions in Dubai, UAE. The military exercise was aimed at raising the level of performance and combat efficiency and working together between both countries based on the strategy to improve the overall ability and combat readiness of ground forces.

71. Indo-Korean joint anti-piracy, search and rescue exercise ‘Sahyog- Hyeoblyeog 2018’ was conducted at ____________.

A. Konkan coast
B. Malabar coast
C. Goa Coast
D. Chennai coast
Answer: Option D

Explanation: Indo-Korean joint anti-piracy, search and rescue exercise ‘Sahyog- Hyeoblyeog 2018’ was conducted off the Chennai coast, in Tamil Nadu. The Korean Coast Guard ship ‘Bodaro’ took part in the exercise. Indian Coast Guard deployed a Dornier aircraft to carry out a sea-air coordinated search along with ICG Shaurya, Rani Abbakka, C-423, C-431 in the exercise. The mission of the joint exercise is to develop working level co-operation and enhance interoperability in the fields of maritime search and rescue, anti-piracy operations.

72. Government had decided to sell ___________% stake in Air India?

A. 25
B. 76
C. 50
D. 44
Answer: Option B

Explanation: The government has announced that, it has planned to sell 76 per cent stake in Air India. This has been mentioned in the expression of interest (EoI) document that was released on 28th March 2018. The government has planned to sell 76 per cent equity share capital of Air India along with subsidiary Air India Express and a 50% stake in Air India SATS (Singapore Airport Terminal Services) and also transfer the management control. It has been said that, the management or employees can directly take part in the bidding process or by forming a consortium. Ernst & Young LLP India has been named the transaction adviser for this disinvestment process.

73. ___________ and South Korea kicked off the annual military exercise ‘Foal Eagle drill’.

A. China
B. US
C. India
D. Russia
Answer: Option B

Explanation: United States and South Korea kicked off the annual military exercise ‘Foal Eagle drill’. Nearly 11500 American and 290000 South Korean troops will be participating in a month-long a series of field training exercises to be held under ‘Foal Eagle drill’. This edition of ‘Foal Eagle drill’ will be a low-key event, featuring fewer strategic weapons, as North Korea has proposed to hold summits with the South Korea and US, which has in turn eased the tension and diplomatic rhetoric on Korean peninsula. Earlier, the drill was to be held in February 2018. However, it was delayed in order to avoid a clash with Winter Olympic Games 2018 in Pyeongchang, South Korea.

74.  Which military has successfully tested its latest intercontinental ballistic missile ‘SARMAT’ recently?

A. Russia
B. China
C. Japan
D. French
Answer: Option A

Explanation: The Russian military has successfully tested its latest intercontinental ballistic missile ‘SARMAT’. The RS-28 Sarmat can cross South Pole as well as the North Pole, the shortest route between Russia and US and can strike targets anywhere in the world. Sarmat is intended to replace the Soviet-designed Voyevoda, the world’s heaviest ICBM known as “Satan” in the West.

75. With which country India hold naval training?

A. Japan
B. French
C. US
D. Russia
Answer: Option C

Explanation: Indian Navy’s Talwar class frigate INS Tarkash carried out a greeting and training exercise with the U.S. Navy’s Theodore Roosevelt Carrier Strike Group (TRCSG). Till now, TRCGS was deployed in Arabian Gulf in operations against the Islamic State. It will now be in the U.S. 7th Fleet area, responsible for counter-piracy, and training operations. As a part of this exercise, INS Tarkash sailed in formation with aircraft carrier USS Theodore Roosevelt and the guided-missile destroyers USS Preble, USS Halsey and USS Sampson.

PDF Links

Download eBooks
 TAT eBook  SRT eBook
 WAT eBook  OIR Test
 NDA Solved Papers  AFCAT Solved Papers
 Current Affairs eBook  101 Maths Shortcuts

Get SSB Dates and Notification In your Inbox !

You May Also Like

comments

DOWNLOAD e-BOOKs