50 History Questions For CDS Exam 2018

The Union Public Service Commission going to conduct the CDS I Exam on date 04th Feb 2018. A large number of candidates have been enrolled for participate in the UPSC CDS Exam 2018. After passing this exam candidates will able to get the admission in indian Naval Academy, Indian Military Academy, Air Force Academy & Officers Training Academy. UPSC conducts this Exam twice in a year. Now the CDS I Exam will be organized in February month so candidates can check here the 50 History Questions For CDS Exam 2018 for making the good score in the exam.

50 History Questions For UPSC CDS I 2018:

There will be 100 Questions of History in CDS Exam 2018 in paper I and time duration will be 2 hours. So aspirants need to make the good preparation of the examination. We are now sharing here the most important 50 History Questions For CDS Exam 2018 from where the questions will be asked. In this History paper the questions will be asked form following topics: Current events, daily news paper headlines, chemistry, history, geography, etc.

We have shared you here the 20 sample questions of the CDS History Exam 2018. Candidates can read questions to get the idea and level of the question from the below. By these questions you can check that how much need to prepare and which part is week.

  1. Match the following:

            List I                                       List II

(Modern name of River)              (Ancient name of Rivers)

  1. Askini      i. Ravi
  2. Parushani ii. Chenab
  3. Sutudri iii. Jhelum
  4. Vitasta iv. Sutlej

Codes              A         B         C         D

(A)                   i           ii          iii         iv

(B)                   ii          i           iv         iii

(C)                   ii          iv         i           iii

(D)                   vi         ii          iii         i

Answer: -B

2. Archaeological ruins of which of the following places are in the UNESCO World Heritage List?

  1. Mohenjo-Daro
  2. Lothal
  3. Harappa
  4. Kalibangan

Answer: – A

3. Consider the following statements

  1. The Gandhara Art of Peshawar valley is known for some of finest sculptors made in dark grey schist.
  2. The Kushar as were the first Indian kings to have portrait of themselves made in theirs wines.

Which of the statements given above is/are correct?

(A) Only I

(B) Only II

(C) Both I and II

(D) Neither I and II

Answer: – C

  1. Narasimhadev I, who built sun temple of Gujarat belongs to which dynasty?

(A) Somavansi Dynasty

(B) Imperial Ganga Dynasty

(C) Suryavansi Dynasty

(D) The Chola Dynasty

Answer: – B

  1. Match the following

            List I                           List II

(Buddhism texts)                    (Subject)

  1. Vinaya Pitaka I. Sermons of Buddha to Anand
  2. Jataka Stories II. Philosophy of Buddhism
  3. Sutta Pitaka III. Rules for Sangha
  4. Abhidhamma Pitaka IV. Pre-Births of Buddha

Code   A         B         C         D        

(A)       III        IV        II         I          

(B)       IV        III        II         I

(C)       III        IV        I           II

(D)       II         I           IV        III

Answer: – C

6. Which of the following is/are true about Jainism?

  1. Parsvanatha was the 23rd Tirthankara of Jainism.
  2. Bhadrabahu founded the Digambar (sky clad) sect of Jainism.

III. Sthulbhadra founded Shvetamber (White clad) of Jainism

  1. Chandragupta Maurya followed Bhadrabahu to south India and died there.

(A) I, II and III

(B) I and II

(C) III and IV

(D) All are correct

Answer: – D

7.Who coined the term Neolithic?

(A) John Lubbock

(B) John Evans

(C) Jergenson Thomson

(D) Mortimer Wheeler

Answer: – A

8. Which of the following authors is/are correctly matched?

  1. Indica – Megasthenes
  2. Vrihamsiddhanta – Varahmihir

III. Vikramorvasiyam – Kalidas

  1. Kalpsutra – Bhadrabahu

(A) I, II and III

(B) II and III

(C) II and IV

(D) I, III and IV

Answer: – D

9. Which one of the following statements regarding Harappan civilization is correct?

  1. Most of the Harappan seals are made of steatite.
  2. The most frequently found Animals is unicorn bull.

III. Designer bricks are only found at Kalibangan

  1. Mesopotamian civilization was the contemporary of Harappa civilization.

(A) I and II

(B) I, II and III

(C) All are correct

(D) III and IV

Answer: – C

 

10. Which of the following is/are correctly matched?

  1. Allahabad Prashasti – Samundragupta
  2. Aihole Inscription – Pulakesin II
  3. Gwalior Prashasti – Devapala
  4. Junagarh Inscription – Rudradaman

(A) 1, 2 and 3

(B) 2, 3 and 4

(C) 3 and 4

(D) 1, 2 and 4

 Answer: – D

11. Al-Biruni came to India with which of the following?

(A) Mahmud of Ghazni

(B) Mohammad Ghori

(C) Iltutmish

(D) Babar

Answer: – A

12. Arrange the following in chronological order according to their time of construction.

  1. Tughlaqabad Fort
  2. Lodi Gardens

III. Qutub Minar

  1. Fatehpur Sikri

(A) III, I, II and IV

(B) III, I, IV and II

(C) I, III, II and IV

(D) I, III, IV and II

Answer: – A

13. Read the following statements:

  1. He organized an efficient sky system.
  2. He introduced market regulation

III. He introduced branding of Horses (Daag) and description of soldiers (chehra).

  1. He resisted the Mongol Invasions successfully

Above statements are about

(A) Sikandar Lodi

(B) Firoz Shah Tughlaq

(C) Alauddin Khalji

(D) Qutb al-Din Aibak

Answer: – C

14. Which of the following is/are correctly matched.

  1. Diwan-i-Bandgan – Firoz Tuqhlaq
  2. Diwan-i-Arz – Balban

III. Iqtadari system     -Iltutmish

  1. Diwan-i-kohi -Mohd. Bin Tuqhlaq

(A) I, II, III and IV

(B) II, III and IV

(C) III and IV

(D) II and IV

Answer: – A

 

15. Which are of the following statements about the teaching of Kabir is not correct?

(A) He believed in universal love

(B) He emphasized on one God and the spread of devotionalism.

(C) He was not against pilgrimage and idle worship

(D) He did not consider it necessary to abandon the normal life of a householder.

Answer: – D

16. Consider the following statements relating to Sher-Shah. Which of the following is/are correct.

  1. Sher Shah set up army cantonments in different parts of the empire and a strong garrison was posted in each of them
  2. During Sher Shah’s reign the village Panchayat and Zamindars were allowed to deal with civil and criminal cases at the local level.

(A) I

(B) II

(C) I and II

(D) None of these

Answer: -C

17. Consider the following statements about the famous traveller Ibn Batuta.

  1. He was a Moroccan traveller originally started for Haj.
  2. He wrote Kitab-Ul-Hind/Rihla.

III. He was an envoy of sultan of Delhi to China

  1. He came to India in 1334 AD and remain here for 8 years as a Kazi of Delhi.

Which of the above is/are correct.

(A) All of the above

(B) II and III

(C) I, II and III

(D) I and II

Answer: -A

18. Which of following statements are correct about Vijay Nagar Empire.

  1. It was well known for spice, textile & precious stones.
  2. During Krishnadeva Raja’s rule, Vijay Nagar was at its Zenith of glory.

III. The Portuguese travellers Domingo paes and Barbosa came to India during his reign.

(A) I and II

(B) I, II and III

(C) II and III

(D) None of these

Answer: -B

19. Which of the following legalised the Company’s control over Bengal?

(a) The treaty with Mir Jaffar after the battle of Plassey

(b) The treaty with Mir Jaffar after the battle of Buxar

 (c) the treaty of February 1765 With Nizam Ud Duala

(d) the imperial grant of the diwani of Bengal Bihar and Orissa by Shah Alam II

Answer: -D

  1. Which of the following is the correct chronological order of kings

(A) Iltutmish               → Sikander Lodi        → Balban        → Babur

(B) Iltutmish               → Balban                    → Sikander Lodi        → Babur

(C) Balban                   → Sikander Lodi        → Babur         → Iltutmish

(D) Babur                    → Balban                    → Iltutmish     → Sikander Lodi

Answer: -B

 

UPSC CDS History Preparation Tips:

The Union Public Service Commission going to conduct the CDS I Paper in Feb 2018. So there is few time remaining in the exam. Candidates who have been applied need to start the UPSC CDS History Preparation now. Candidates are advised to don’t waste their golden time and start the CDS 2018 preparation from now. You can also join the online coaching classes for save the time. By the help of coaching you can get the updated syllabus and study material of the CDS Exam. Aspirants can solve their doubts in an easy way by group discussion. The CDS Exam is a good competitive exam at national level. So you can read the below given steps to get high rank in CDS I 2018:

UPSC CDS History Exam Preparations Key points:

 We have written the some points by the help of these aspirants can crack the history paper in easy way.

  • Candidates need to check the History Syllabus & Exam Pattern of CDS 2018.
  • Then collect the good books according to syllabus.
  • Make a self study plan and follow that.
  • Prepare all the topics according to weightage of exam.
  • Solve some previous year history papers.
  • Don’t leave the weak part in preparation.
  • You can also join the online courses or classes for solving your doubts.
  • Remember you need to prepare the complete syllabus for make confirm your selection.
  • Be confident at the time of exam. All the best.

Download 50 History Questions For CDS Exam 2018

Enroll for the CDS Course

 

Get SSB Dates and Notification In your Inbox !

You May Also Like

comments