AFCAT 1 2021 Answer Keys [All Sets] 20 21 22 Feb 2021

AFCAT 1 2021 online exam is being conducted by Indian Air Force across the country. Many Indian Air force aspirants are attempting the AFCAT exam online on 20th, 21st and 22nd Feb 2021 in two different shifts. Candidates are to report to the exam centre in batches from 07:30 AM onwards (for 1st Shift) and 12:30 PM onwards (for 2nd Shift) as per the time slot mentioned in the admit card. In this article, we will publish the AFCAT 1 2021 answer keys for all sets based on the memory-based question-answer discussion.

They are to strictly adhere to the time of reporting in order to complete the entry formalities (including frisking) and verification process (biometrics, identification and inspection of admit card, ID proof, photograph, signature etc) before proceeding to the exam hall. The candidates are requested to locate the exam centre on the previous day so as to reach the venue in time on the day of their exam. Request for change of venue (exam centre) or date will not be entertained.

Note: Memory-based questions are shared by SSBCrack’s followers

AFCAT 1 2021 Answer Keys – Updating

AFCAT 1 2021 Answer Keys22 February – Shift 1

To Be Updated Shortly

AFCAT 1 2021 Answer Keys22 February – Shift 2

To Be Updated Shortly

AFCAT 1 2021 Answer Keys21 February – Shift 1

1 What is the Capital of Zimbabwe?
Ans. Harare – The capital and largest city is Harare. The second largest city is Bulawayo. A country of roughly 14 million people, Zimbabwe has 16 official languages, with English, Shona, and Ndebele the most common.
2 Who adopted Indian constitution after independence?
Ans. The Constituent Assembly – With the last voting on the Constitution, it was adopted by the Constituent Assembly. The President of the Assembly signed a copy of the Constitution to officially bring it in force, although partially, because only 16 of the 395 Articles came into force at that point in time.
3 Who elects the Prime Minister?/ Who appoints the Prime Minister?
Ans. Member Of Parliament – The Prime Minister is elected by the Members of Parliament. Out of 545 seats in Lok Sabha, any party who wins a majority of seats choose their leader to be the head of the Government. Article 75 of the Constitution provides that the Prime Minister shall be appointed by the President but the President has to appoint the leader of the majority party in Lok Sabha as the Prime Minister. But when no party has a clear majority in the Lok Sabha the President can exercise his personal discretion in the appointment of Prime Minister.
4 What is ‘Ace’ in tennis?
Ans. In tennis, an ace is a legal serve that is not touched by the receiver, winning the point. In professional tennis, aces are generally seen on a player’s first serve, where the server can strike the ball with maximum force and take more chances with ball placement, such as the far corners of the service box.
5 If reading in barometer is declining fast, what will happen ?
Ans. Indication of Storm – A device that measures air pressure and shows when the weather is likely to change. If the reading is going down very fast then its an indication of storm (within 5-6 hours) otherwise a slow downfall of reading suggests a low pressure area is passing in a nearby region, it may rains.
6 Who is the First recipient of Rajiv Gandhi Khel Ratan Puraskar?
Ans. Grandmaster Viswanathan Anand – This award was instituted in 1991-92. Chess Grandmaster Viswanathan Anand was the first recipient of this award.
7 Jammy is the nickname of which cricketer ?
Ans. Rahul Dravid – Rahul Dravid’s father worked with jams-producing company Kissan and the cricketer was handed a bottle of jam whenever he went out playing, giving him the nickname ‘Jammy’.
8 Irani trophy is related to which sports?
Ans. Cricket – Irani, who was associated with the Board of Control for Cricket in India (BCCI) from its inception in 1928, till his death in 1970. The fixture is played annually between the incumbent Ranji Trophy winners and the Rest of India Team
9 What are Mediterranean Islands known as ?
Ans.  
10 Who founded Khilji dynasty?
Ans. Jalal ud din Firuz Khilji – In 1,290, the Slave Sultans were succeeded by a new dynasty, known as Khiljis. Jalal ud din Firuz Khilji was the founder of Khilji dynasty.
11 Independence bill/ Indian Independence Act was passed on which date ?
Ans. July 16, 1947 – a minister in British cabinet, introduced the Indian Independence Bill in the British Parliament on July 3, 1947, and the Bill was passed on July 16, 1947. The Royal assent was granted on July 17, 1947, enforcing the Indian Independence Act, 1947.
12 Who is the writer of ramcharitmanas?
Ans. Tulsidas – Written in the 16th century by the poet Tulsidas, the poem is distinguished both by its great expression of love for a personal god and by its exemplification through its characters of the ideal conduct of a husband and ruler (Rama), wife (Sita), and brother (Lakshmana).
13 Who wrote ‘book of aryans’?
Ans. Bhagvan S. Gidvani – The book ‘Return of the Aryans’ was written by Bhagvan S. Gidvani. This book tells the epic story of the Aryans – a gripping tale of kings and poets, seers and gods, battles and romance and the rise and fall of civilizations.
14 Who translated Upanishads in Persian?
Ans. Dara Shikoh – He was the eldest son fifth Mughal emperor Shah Jahan and the brother of Aurangzeb. Sirr-e-Akbar is his translation of the Upanishads in Persian.  His other famous work includes Majma-ul-Bahrain which was devoted to a revelation of the mystical affinities between Sufic and Vedantic speculation.
15 Wind blows at surface due to ?
Ans.  
16 Where is the College of defence management located?
Ans. Secunderabad – The institute, considered as the only exclusive college in Asia for defence management training to the Armed Forces, is run under the management of the Indian Armed Forces and is located in Sainikpuri in Secunderabad, in the recently formed Telangana State of India.
17 Who was first Arjun Award awardee?
Ans.  
18 Who wrote Panchatantra?
Ans. Vishnu Sharma – The Panchatantra means five books. It is possibly the oldest surviving collection of Indian fables, having been written around 200BC by Pandit Vishnu Sharma, a Hindu scholar. The book is called a Nitishastra, which means book that imparts wisdom on the correct conduct in life.
19 Igneous rock example (Ans. Granite)
Ans. Granite – It is the best-known igneous rock. Many people recognize granite because it is the most common igneous rock found at Earth’s surface and because granite is used to make many objects that they encounter in daily life. These include countertops, floor tiles, paving stone, curbing, stair treads, building veneer, and cemetery monuments. Granite is used all around us – especially if you live in a large modern city.
20 What was the main source of early aryan visitors?
Ans. Avestan – Avestan is the Early Iranian language in which the Zoroastrian scriptures, the Avesta, are written, the earliest source for the origin and meaning of the term Aryan.
21 What is the zone between tropic of cancer and tropic of Capricorn called?
Ans. Torrid Zone – The Torrid Zone, between the Tropic of Cancer at 23° 27′ N and the Tropic of Capricorn at 23° 27′ S, covers 39.78% of Earth’s surface. 
22 Which is not a tributary of Brahmaputra?
Ans.  
23 Wimbledon is played in which country?
Ans. England – Wimbledon tournament is one of the oldest and arguably the most prestigious tennis event in the world. Since 1877, the All England Club in Wimbledon, London has been hosting the event.
24 Yakshgana is the folk and tribal dance of which state?
Ans. Karnataka – Yakshagana is a traditional Indian theatre dance form, developed in Dakshina Kannada, Udupi, Uttara Kannada, Shimoga and western parts of Chikmagalur districts, in the state of Karnataka and in Kasaragod district in Kerala. It is believed that this dance form has been evolving since the Bhakti movement.
25 Which of the following is known as Jovian planet?
Ans. The giant planets of the outer solar system (Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune) are often referred to as ‘Jovian planets’.
26 Synonym of Industrious
Ans. Hardworking, Diligent
27 Antonym of Wreck
Ans. Create, Facilitate
28 Antonym/ Synonym of Baffle
Ans. Synonym: Bewilder, Perplex, Puzzle Antonym: Enlighten, Clear, Comprehend
29 Antonym/ Synonym of Belligerent
Ans. Synonym: Hostile, Aggressive Antonym: Friendly, Amiable
30 Antonym of Blissful
Ans. Sad, Miserable
31 Synonym of Mitigate
Ans. Reduce, Diminish
32 Idiom – To keep one’s head above the water
Ans. Stay out of trouble, especially financial difficulties. The definition is taken from the literal need to keep your head above the water when swimming. If you do not keep your head above water you will drown.
33 Idiom – To spill the beans
Ans. To reveal secret information accidentally or maliciously, often ruining a surprise or other plan. The phrase originated in ancient Greece, where people cast secret votes by putting white or black beans in a jar (a white bean indicated a positive vote and a black bean was negative). Beans are spilled to count votes.
34 Odd one out 1. red soil 2. Anthracite 3. alluvial soil 4. Black soil
  Anthracite – coal of a hard variety that contains relatively pure carbon and burns with little flame and smoke.
35 Odd one out 1.kangaroo 2.emu 3. royal bengal tiger 4.giant panda
  Emu
36 Odd one out 1. Temperature: Fahrenheit 2.Distance: Metre 3.Newton: Force 4.Luminous: Candela
  Temperature: Fahrenheit
37 Odd one out 1.Pancreas 2. Pituitary gland 3.Thalamus
   
38 Which one is different?  (a) Victoria (b) Superior (c) Nile (d) Michigan
  Nile
39 India : Lotus :: ____ : Iris
  France – Iris as the French national flower has a long history. The ancient royal family of France used the flower as their emblem for centuries.
40 Venn diagram – Teacher, Graduate, Player
   
41 Venn diagram – Page, Chapter, Book
   
42 Sachin scored 12000 in certain innings of its. In next five matches he manage to score just 95 runs such that his avg decreased by 1. Then what is the total no. of matches played by him?
  200 matches
43 A batsman in his 15th inning makes a score of 95 runs and thereby increases his average score by 5. What is average score after 15th inning.
  25 runs
44 40 men can complete a work in 60 days. They start and after 10 days 40 more men joined them. This process gets repeated until the work is finished. Find out the total days to complete the work.
   
45 A person sells a product at Rs. 340 and makes a 10% loss. What will be the selling price if 40% profit is to be made?
  Approx:529 Rs.
46 A man got Rs. 34000 as his PF and he deposited this amount in such a way in his daughters’ account who are 10 years and 12 years old so that they will get the same amount when they are 18 years old. The rate of interest was 10%. Whether it was profit or loss?
  Profit
47 Two compounds are mixed together in the ratio 1:4. Compound 1 has 40% iron and 60% carbon. Compound 2 has 35% iron, 40% carbon and 25% chlorine. Find the ratio of iron and carbon.
  9:11
48 A girl goes 6km against stream and 10 km with stream. In the same time if the speed of stream is 5/18 metre per second, what is the girl’s speed in still water?
  10/9
   

AFCAT 1 2021 Answer Keys21 February – Shift 2

1 Synonym of Sloppy
Ans. Careless, Disorganized
2 Synonym of Truncate
Ans. Shorten, Diminish
3 Synonym/ Antonym of Antipathy
Ans. Synonym: Hostility, Enmity Antonym: Liking, Affinity
4 Antonym of Thrifty
Ans. Profligate, Extravagant
5 Synonym/ Antonym of Kindle
Ans. Synonym: Ignite, Arouse Antonym: Extinguish, Put out
6 Antonym of Quibble
Ans. Reason, Argue
7 Idiom – Throwing sand in someone’s eyes
Ans. Mislead someone. This metaphoric expression alludes to throwing dust or sand in the air to confuse a pursuing enemy.
8 Where is the headquarters of ADB located?
Ans. Mandaluyong, Philippines – The headquarters of the bank is at 6 ADB Avenue, Mandaluyong, Metro Manila, Philippines, and it has 31 field offices in Asia and the Pacific and representative offices in Washington, Frankfurt, Tokyo and Sydney.
9 Which is the nearest capital to equator line in south America?
Ans. Quito – As its name suggests, the equator runs through Ecuador, and the closest major city to the line is the capital, Quito. Founded on the ruins of an Incan city, Quito has been designated a UNESCO World Heritage site, with historic structures filling this charming, bustling city.
10 Who was the recipient of the first Jnanpith award?
Ans. G. Sankara Kurup – G. Sankara Kurup (1901– 1978), a Malayalam poet, won the first Jnanpith Award in 1965, the year of its inception, for his anthology of poems, titled Odakkuzhal.
11 Which of the following is not a word in preamble? secularism /democratic /socialism /federalism
Ans. Federalism – The Preamble reads that we, the People of India having solemnly resolved to constitute India into a Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republic and to secure to all its citizens justice, liberty, equality and fraternity. India has a federal form of government, i.e. a government at two or more levels.
12 What is the number of players in water polo?
Ans. Seven – Two teams compete to throw the ball into their opponent’s goal. Each consists of seven players, including a goalkeeper, and all play without their feet ever touching the bottom.
13 Who wrote the book “My Country, My Life”?
Ans. Lal Krishna Advani – My Country My Life is an autobiographical book by L. K. Advani, an Indian politician who served as the Deputy Prime Minister of India from 2002 to 2004 and was the Leader of the Opposition in the 15th Lok Sabha. The book was released on 19 March 2008 by Abdul Kalam, the eleventh President of India.  
14 GT Road was built by whom?
Ans. Chandragupta Maurya – Chandragupta Maurya of the Mauryan Empire in ancient India, built his highway along this ancient route called Uttarapatha in the 3rd century BC, extending it from the mouth of the Ganges to the north-western frontier of the Empire.
15 In Equinox, the sun’s rays directly falls on which of the following? Equator/ Tropic of Cancer/ Tropic of Capricorn/ The Pole
Ans. Equator – On 21st March and September 23rd, direct rays of the sun fall on the equator. At this position, neither of the poles is tilted towards the sun; so, the whole earth experiences equal days and equal nights. This is called an equinox.
16 Which Act of the British was called the Black Act?
Ans. Rowlatt Act – Rowlatt Act of 1919 is known as the black act or law as it severely curtailed civil liberties. The law made it possible for the British government to jail anyone suspected of plotting or overthrowing the government in jail even without a trial and to try them without any jury.
17 Which of the following occurs due to physical changes – oxidation /reduction /sublimation /decomposition?
Ans. Sublimation – sublimation is a physical change because it is just the change of a solid substance to it’s vapour state, no new substance is formed, and it can be again converted to solid this means it is a reversible change.
18 Diamond is the allotrope of which element?
Ans. Carbon – Diamond is a well-known allotrope of carbon that exhibits hardness and high dispersion of light. It is the hardest known natural mineral and finds applications in cutting, drilling, and jewelry, and as a potential semiconductor material.
19 Which language became official court language during Mughal period?’
Ans. Persian language – There was a deep and strong influence of Persian language and culture on the Mughal rulers due to their roots traced back to Persia and continuous diplomatic ties. Thus, Persian continued to remain the official language of the Mughal court.
20 Mehrauli pillar inscriptions is related to which dynasty?
Ans. Gupta dynasty – The Iron Pillar now seen at the Qutb Complex, New Delhi, India, was originally erected during the time of King Chandra and bears his inscription in Sanskrit. This king has been identified with Emperor Chandragupta II (c. 375 – 413/14 CE) of the Gupta dynasty.
21 Kho Kho was played for the first time in which country?/ Where was the first kho kho international championship held?/ where was the first kho kho game in the Olympics took place?
Ans. Kho Kho is a traditional game played in India. Its origins are ancient, with strategies and tactics likely derived from the epic ‘Mahabharata’. Kho Kho was first exhibited in the 1936 Berlin Olympics as a special feature by a single team. As an international sport, it made its first entry in 1996 via the 1st Asian Kho Kho Championship in Kolkata and was strengthened in 2000 at the 2nd championships.
22 The Ursa Major constellation in India is known as?
Ans. Saptarishi – The Indian name of Ursa Major constellation or Great Bearconstellation is ‘Saptarishi’. The great bear constellation reminds us of large ladle or a question mark studded in the sky. The Ursa majorconstellation or great bear constellation consists of 7 bright stars arranged in a pattern resembling somewhat a big bear.
23 “Heave” term is related to which sports?
Ans. Wrestling –
24 Which paramilitary is formed after 1962
Ans.  
25 Which is the highest lifetime Award for sports in India?
Ans. Rajiv Gandhi Khel Ratna – Rajiv Gandhi Khel Ratna is the country’s highest sporting honour.
26 Who has won the maximum number of gold medals in Olympics?
Ans. Michael Phelps – Michael Phelps (United States) – Swimming – 23 gold medals. The most decorated Olympian of all time – by some distance. Phelps’ 23 gold medals, plus three silver and two bronze, came across four Olympic Games from Athens 2004 to Rio 2016.
27 Pascal is related to?
Ans. Pressure – The pascal is the unit of pressure or stress in the International System of Units (SI). It is named after the scientist Blaise Pascal. One pascal is equivalent to one newton (1 N) of force applied over an area of one meter squared (1 m2).
28 What is the full name of Babur?
Ans. Zahir-ud-din Muhammad Babur – Babur,  born Zahīr ud-Dīn Muhammad, was the founder of the Mughal Empire and first Emperor of the Mughal dynasty.
29 The term ‘Ikebana’ is related to?
Ans. Flowers – In ikebana, the Japanese art of flower arranging, blossoms, branches, leaves, and stems find new life as materials for artmaking. In contrast to the western habits of casually placing flowers in a vase, ikebana aims to bring out the inner qualities of flowers and other live materials and express emotion.
30 Tropical Grasslands of Africa is known as?
Ans. Savannas – A savanna or savannah is a grassland ecosystem inhabited by the trees being sufficiently widely spaced so that the canopy does not close. The herbaceous layer at the floor of the forest gets enough sunlight by this open canopy. The widely spaced trees support the other flora at different strata of the forest. widely spaced, scattered trees. However, in many savannas, tree densities are higher and trees are more regularly spaced than in the forest.
31 Surya Shekhar Ganguly is related to which sports?
Ans. Chess – Surya Sekhar Ganguly (born 24 February 1983 in Kolkata) is an Indian chess grandmaster. His peak ELO rating was 2676. Ganguly became an International Master at the age of 16 and a grandmaster at the age of 19.
32 Phycology is a study of?
Ans. Algae
33 The word SHIRT was written as FUIEG, how will you code the word PARTY?
Ans.  
34 odd one out – mosquito, earthworm, ant, beetle
Ans. Earthworm
35 Venn diagram – wife, sister, mother
Ans.  
36 Venn diagram – sparrow, bird, mice
Ans.  
37 Venn diagram – eagle, aves, cat
Ans.  
38 Venn diagram – citizens, educated, humans
Ans.  
39 Two trains A & B are travelling between Delhi and Agra. Train A starts at 6:00 a.m. and reaches at 10:00 am and Train B start at 8:00 a.m. and reach at 11:30 a.m. What time do they meet?
Ans. 8:56 a.m
40 Average age of Atul, Abhishek & Mohit is 15 years. Average age of Atul, Abhishek & Anand is 18 years. Find the age of Mohit.
Ans. Difference between age of Anand & Mohit is 9 years
41 Simplification: 23 ÷ 46 x 75 + 512 – 251
Ans. 298.5
42 A boat takes 10 hours to go upstream 32 km and downstream 40 km. And takes 12 hours to go 38 km upstream and 50 km downstream. Find the rate of boat in still water.
Ans. Speed of still water 12 kmph & Speed of stream 8 kmph
43 average height of 22 toddlers increases by 2 inches when two toddlers are removed. the average height of 2 toddlers is one third of the average heights of 22 toddlers. find average height of 20 toddlers
Ans. 32 inches
44

AFCAT 1 2021 Answer Keys20 February – Shift 1

1 What is the real name of Babur?
Ans. Zahīr ud-Dīn Muhammad – Babur, born Zahīr ud-Dīn Muhammad, was the founder of the Mughal Empire and first Emperor of the Mughal dynasty in the Indian subcontinent.
2 Who is the First Indian Para athlete to win Gold in Paralympics?
Ans. Para-swimmer Murlikant Petkar – During 1972 Heidelberg Games in Germany, India bagged their first medal at the Paralympics. Para-swimmer Murlikant Petkar set a world record time of 37.331 seconds to bag a gold medal in 50m freestyle swimming.
3 Who appoint the judges of high court?
Ans. President Of India – Indian High Courts Act 1861 – The Chief Justice of a High Court is appointed by the President with the consultation of the Chief Justice of the Supreme Court and the Governor of the State. The other judges are appointed by the will of President, Governor and the Chief Justice of High Court.
4 Which is not the official language of UN?
Ans. German – The six official languages of the United Nations are Arabic, Chinese, English, French, Russian, and Spanish.
5 What is the name of the desert which formed recently as a result of a dried seashore?
Ans.  
6 What is the structure of ascorbic acid?
Ans. C6H8O6 – Structural Formula of ascorbic acid is C 6 H 8 O 6. Ascorbic Acid belongs to monosaccharide family and has a chemical formula C6H8O6. Vitamin C (ascorbic acid) is a key vitamin to animals and plants.  
7 What is the distance between the net and service line in badminton known as?
Ans. six feet, six inches – The service line is six feet, six inches from the badminton net on each side. Let: An official break in play, caused by a minor violation such as the shuttle touching the badminton net. After a let, the rally is replayed and scores remain unchanged. Rally: An exchange of shots leading to a point or service change.
8 The word ‘Raider’ is associated with which sports?
Ans. Kabaddi – During each play, known as a “raid”, a player from the attacking side, known as the “raider”, runs into the opposing team’s side of the court and attempts to tag as many of the seven defending players as possible.
9 Moin-ud-Dowlah Gold Cup Tournament is associated with which sports?
Ans. Cricket – The Moin-ud-Dowlah Gold Cup Tournament is an Indian cricket competition that has been held in Hyderabad (and sometimes nearby Secunderabad) since 1930-31. From 1930-31 to 1937-38, and from 1962-63 to 1973-74, it had first-class status.
10 What is the Capital of Fiji Islands?
Ans. Suva – Suva is the capital of Fiji Islands. The city lies on the southeast coast of Viti Levu, Fiji’s principal island. Founded in 1849, Suva became the capital in 1882 and was made a city in 1952; it is now one of the largest urban centres in the South Pacific islands.
11 What is the Capital of Kazakhstan?
Ans. Nur-Sultan – On March 23, 2019, by the Presidential Decree of the Republic of Kazakhstan, the city of Astana was renamed to the city of Nur-Sultan – the capital of the Republic of Kazakhstan. At present, the territory of the capital exceeds 722 square kilometres, the population is more than 1 million people.
12 What is the Capital of Tajikistan?
Ans. Dushanbe – Its is also spelled Dušanbe, formerly (until 1929) Dyushambe, Diushambe, or (1929–61) Stalinabad, city and capital of Tajikistan.
13 What is the Capital of Hungary?
Ans. Budapest – Budapest is the capital and the most populous city of Hungary. Administratively, Hungary is divided into 19 counties with the capital city of Budapest being independent of any county government. Hungary is among the top tourist destinations in Europe with the capital Budapest regarded as one of the most beautiful cities worldwide.
14 What is the Capital of Netherlands?
Ans. Amsterdam – Amsterdam is the capital of the Netherlands according to the Constitution of the Netherlands, although the States General and the Executive Branch have been situated in The Hague since 1588, along with the Supreme Court and the Council of State.
15 What is the SI unit of Luminous Intensity?
Ans. Candela – The candela (symbol: cd) is the SI base unit of luminous intensity; that is, power emitted by a light source in a particular direction, weighted by the luminosity function. A common candle emits light with a luminous intensity of roughly 1 cd
16 Origami Papercraft belongs to which country?
Ans. Japan – Origami is the art of paper folding, which is often associated with Japanese culture. In Japan, the earliest unambiguous reference to a paper model is in a short poem by Ihara. Paper money from various countries is also popular to create origami with; this is known Origami-related computer programs.
17 International Date Line passes through which ocean?
Ans. Pacific Ocean – The International Date Line, established in 1884, passes through the mid-Pacific Ocean and roughly follows a 180 degrees longitude north-south line on the Earth
18 Who is the author of the book “Wake Up India”?
Ans. Annie Wood Beasant  
19 Where did the June Skirmish between India and China take place?
Ans. Galwan Valley  
20 Which empire in South India was known for its naval strength in medieval period?
Ans. Chola Empire – The Chola Navy comprised the naval forces of the Chola Empire (4th Century BCE – 1279 CE), a Tamil thalassocratic empire of southern India, one of the longest-ruling dynasties in the world. The Chola Navy grew in size and status during the Medieval Cholas reign. Between 900 and 1100 CE, the navy grew from a small backwater entity to a potent maritime and diplomatic force across Asia, with maritime trade links extending from Arabia to China.
21 Who killed General Dyer?
Ans. Udham Singh – On March 13 1940, Udham Singh successfully shot General Michael O’Dyer at a joint meeting of the East India Association and the Central Asian Society at Caxton Hallin London. Even after shooting the target, Udham Singh did not escape from the spot. He was arrested for the killing.
22 Kathakali belongs to which state does?
Ans. Kerala – Kathakali is a major form of classical Indian dance belonging to Kerala. It is a “story play” genre of art, but one distinguished by the elaborately colorful make-up, costumes and face masks that the traditionally male actor-dancers wear. Kathakali is a Hindu performance art in the Malayalam -speaking southwestern region of Kerala.
23 Who is the First Chief Justice of India?
Ans. Hon’ble Mr. Justice Harilal Jekisundas Kania, Term of Office: (DoA) 26-01-1950 to (DoR) 06-11-1951. Appointed as The Chief Justice of India on 26-01-1950.  
24 What is the study of tissues called?
Ans. Histology – The study of human and animal tissue es is known as histology or, in connection with disease, as histopathology.  
25 What is the venue of COP 25 2019?
Ans. Madrid – COP25 will took place from 2 to 13 December 2019 at IFEMA – Feria de Madrid, Spain. The conference took place under the Presidency of the Government of Chile and that held with logistical support from the Government of Spain.
26 Who is the author of Ram Charit Manas in Sanskrit?
Ans. TulsidasRamayana was written by Sage Valmiki. Experts estimate that it may have been written anywhere between the 7th Century BCE to 4th Century BCE, whereas Ramcharitmanas was written in 16th Century by Indian Bhakti poet Tulsidas.
27 Which country hosted first men’s cricket world Cup?
Ans. England – The first World Cup was organised in England in June 1975, with the first ODI cricket match having been played only four years earlier. West Indies won the first world cup by 17 runs over Australia.  
28 Which peak of Nepal is called Sagarmatha?
Ans. Mt. Everest – Most of the part of Mt. Everest lies in Nepal. And the remaining part in China. The name given by Nepal is ‘Sagarmatha’. And in China it is called ‘Chomolunga’. But the name widely and officially used all over the world is ‘The Everest’.
29 What is the number of non-permanent members of the UN security council?
Ans. Ten – The Council is composed of 15 Members: Five permanent members: China, France, Russian Federation, the United Kingdom, and the United States, and Ten non-permanent members elected for two-year terms by the General Assembly (with end of term year): Estonia (2021) India (2022) Ireland (2022) Kenya (2022) Mexico (2022) Niger (2021) Norway (2022) Saint Vincent and the Grenadines (2021) Tunisia (2021) Viet Nam (2021)
30 Michael Hussey is associated with which sports?
Ans. Cricket – Michael Edward Killeen Hussey (born 27 May 1975) is an Australian cricket coach, commentator and former international cricketer, who played all forms of the game. Hussey is also widely known by his nickname ‘Mr Cricket’.
31 Who was the British Prime Minister at the time of India’s independence?
Ans. Clement Atlee was the PM of Great Britain when India got her independence in 1947. Clement Richard Attlee, 1st Earl Attlee, KG, OM, CH, PC, FRS (3 January 1883 – 8 October 1967) was a British statesman of the Labour Party who served as Prime Minister of the United Kingdom from 1945 to 1951 and Leader of the Labour Party from 1935 to 1955.  
32 Reykjavik is the capital of which country?
Ans. Iceland – Reykjavík is the capital and largest city of Iceland. It is located in southwestern Iceland, on the southern shore of Faxaflói bay.
33 Shakyamuni is another name of?
Ans. Gautama Buddha – Shakyamuni is a name given to the Siddhārtha Gautama Buddha. The Buddha (also known as Siddhattha Gotama or Siddhārtha Gautama or Buddha Shakyamuni) was a philosopher, mendicant, meditator, spiritual teacher, and religious leader.
34 The battle of Waterloo was fought in the year?
Ans. 1815 – The Battle of Waterloo was fought on Sunday, 18 June 1815 near Waterloo in Belgium, part of the United Kingdom of the Netherlands at the time. It marked the final defeat of Napoleon Bonaparte, who conquered much of Europe in the early 19th century.
35 On which island of France Napoleon was born?
Ans. Corsica – Napoleon Bonaparte Napoleon was born on the island of Corsica in 1769.
36 Which is not a metallic mineral?
Ans. Mica – Mica is a shiny and non-metallic mineral and is used extensively in electrical and electronic industry. It has many properties which make it useful – it comes in thin layers, and is a non-conductor of electricity and heat.  
37 Which is not moon of Uranus?
   Ans. Uranus, the seventh planet of the Solar System, has 27 known moons, most of which are named after characters that appear in, or are mentioned in, the works of William Shakespeare and Alexander Pope. Uranus’s moons are divided into three groups: thirteen inner moons, five major moons, and nine irregular moons.
38 Synonym of Subjugate
Ans. Conquer/ Vanquish/ Defeat
39 Opposite of Calamity
Ans. Blessing
40 Idioms – Bury The hatchet  
Ans. To end an argument with someone and become friends again. This idiom originated in the 17th century in America. Native American tribes would literally bury a hatchet (a cutting tool) in the ground as a declaration of peace when their fighting ended.
41 Idioms – To turn over a new leaf
Ans. Make a fresh start, change one’s conduct or attitude for the better. This expression alludes to turning the page of a book to a new page.
42 Idioms – To get into hot water
Ans. To get into trouble.
43 Antonym of Amalgamate
Ans. Separate
44 Synonym/ Antonym of Demure
Ans. Synonym: Modest, Shy Antonym: Brazen, Shameless
45 Synonym of Culpable
Ans. Guilty, At fault
46 Synonym of Entice
Ans. Tempt, Lure, Attract
47 10 siblings out of which A’ s pocket money 30% of total and he spends 20% of it and saves Rs. 144. What is B’s savings if he spends 50% and his pocket money is 20% of total.
Ans. Rs. 60
48 A train traveled from Surat to Jaipur with speed X kmph for first half distance and with speed Y kmph in another half, then what was the average speed of the train
Ans.
49 If X takes 12 days to complete a task alone and Y takes 10 days to do the same task. They together work for 5 days then how much work is left
Ans. 1/12
50
Ans. 0.125
51 A person travels from A to B with 20 kmph speed and returns from B to A with 30 kmph speed then average speed of this person.
Ans. 24 kmph
52 If A : B = 3/4 and B : C = 7/9 then A : B : C =?
Ans. 21: 28 : 36
53 If certain sum of money becomes 7 times in 20 years, then rate of simple interest is?
Ans. 30%
54 A and B can do a work in 15 days and 10 days respectively. After working together for 2 days B left. In how many days whole work will be completed.
Ans. 12
55 A fly started going at 10pm from A to B at 45kmph while a mosquito started going towards B at 60kmph at 10:30pm. Both meet at mid-point of A and B. What is the distance of meeting point from A?
Ans.  
56 Three persons started going on a circular path with speed of 18kmph 54kmph and 36kmph at 6:30am all goes in same direction then at what time they will together be at the starting line.
Ans.  
57 Jai traveling from Delhi to Ladakh and its distance is 375 Kms. He beats Riya (She is also traveling to Ladakh) by 50 kms or 10 hours. How much time Jai take to reach Ladakh?
Ans.  
58 Some amount of money becomes 1331 in 3 years at rate of 10%, find the principal amount.
Ans. 1000
59 A man purchased an article at Rs 12345, he sold it at 7% loss. Next time he sold the same article at 12% gain. Find the price at which he sold the article Second time.
Ans. Rs. 13826.4
60 60% of the total students are girls. 85% of boys get scholarship and 92.5% girls get scholarship. Number of students who don’t get scholarship are 514. Find half of the total students who get the scholarship.
Ans. Approx. 2190
61 Venn diagram of mother, widows, women
Ans.  
62 Odd one out Ascorbic acid, Vitamin C, Calcium
Ans. Calcium
63 Venn diagram of celestial body, natural satellite and moon
Ans.  
64 Odd one out Radium, thorium, uranium, sodium
Ans. Sodium
65 Odd one out Hirakud, Sutlej, Bhakra Nangal, Tehri
Ans. Sutlej
66 Analogy Anthropology: Humans::Histology: ?
Ans. Tissue
67 Analogy Water: Oxygen:: Salt:?
Ans. Chlorine or Sodium

AFCAT 1 2021 Answer Keys 20 February – Shift 2

1 First viceroy of independent India
Ans. Chakravarti Rajagopalachari, He is popularly known as Rajaji, was independent India’s first Indian Governor General. He was a fierce Mahatma Gandhi loyalist, made Hindi a compulsory language in Tamil schools when he was CM.
2 Who built Moti Masjid?
Ans. Emperor Shah Jahan – The Moti Masjid was built by Emperor Shah Jahan (r. 1628-1658) at the highest point in the Agra Fort complex.
3 Which was the First War of Indian independence?
Ans. Revolt of 1857 – It was known as the first war of independence because it was for the first time that our entire nation irrespective of the caste, creed, race, and religion had come together and staged an armed protest against the Britishers to gain independence from their colonial rule.
4 Who wrote book ‘what if ‘?
Ans. Randall Munroe – What If?: Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions is a non-fiction book by Randall Munroe in which the author answers hypothetical science questions sent to him by readers of his webcomic, xkcd.
5 What is the Capital of Slovenia?
Ans. Ljubljana – In 1991, when Slovenia gained its independence, Ljubljana became the national capital. Ljubljana is dominated by a medieval fortress, which dates from the 12th century. The old quarter of the city lies between the fortress and the river.
6 Which is not a tea producing state?
Ans. Chhattisgarh – Tea production in Assam was approximately 702 million kilograms in fiscal year 2019, the highest to any other region in the country. West Bengal came second that year with close to 395 million kilograms. A total of 1.35 billion kilograms of tea was produced in the country that year.
7 Santosh trophy related to which sports?
Ans. Football – Santosh Trophy is an Indian football tournament in which the states of the country along with some government institutions participate. This is held annually since 1941. Bengal was the first winner of the competition held in 1941.
8 When a bowler crosses bowling line it is termed as?
Ans. No Ball – The umpire will call a no ball if: The heel of the bowler’s front foot lands on or in front of the popping crease (the front line of the batting crease). However, the front foot can be raised over the line as long as the heel does not go beyond the popping crease.
9 What is the major component of Portland cement?
Ans. Calcium Oxide (lime) – Portland cement is made up of four main compounds: tricalcium silicate (3CaO · SiO2), dicalcium silicate (2CaO · SiO2), tricalcium aluminate (3CaO · Al2O3), and a tetra-calcium aluminoferrite (4CaO · Al2O3Fe2O3). In an abbreviated notation differing from the normal atomic symbols, these compounds are designated as C3S, C2S, C3A, and C4AF, where C stands for calcium oxide (lime), S for silica, A for alumina, and F for iron oxide.
10 Joust is term of which sports?
Ans. Volleyball – Jousting in volleyball is when the ball is falling somewhere near the centerline of the net, and both teams are able to make a play on it. In a joust, players from both sides will jump up and try to make a winning play on the ball.
11 When did India participate in Olympic for the first time?
Ans. 1900 – India first participated at the Olympic Games in 1900, with a lone athlete (Norman Pritchard) winning two medals- both silver- in athletics. The nation first sent a team to the Summer Olympic Games in 1920, and has participated in every Summer Games since then. India has also competed at several Winter Olympic Games beginning in 1964.
12 Name the gas present most in environment
Ans. Nitrogen – By far, the most abundant gas in the Earth’s atmosphere is nitrogen, which accounts for about 78% of the mass of dry air. Oxygen is the next most abundant gas, present at levels of 20 to 21%
13 Which Badminton player got 1st Olympic medal?
Ans. Saina Nehwal – At the 2012 Summer Olympic Games, she won the Bronze medal for India and thereby became the country’s first-ever Olympic Badminton medallist. We show you her road to the phenomenal Bronze medal at London 2012.
14 Who built jama masjid?
Ans. Emperor Shahjahan – It is said that Emperor Shahjahan built Jama Masjid at the cost of Rs. 10 crore and it can be called as the replica of Moti Masjid in Agra. It combines the best of Hindu and Muslim styles of architecture.
15 Battle of Plassey was fought in the year of ?
Ans. 1757 – The Battle of Plassey was fought in north-eastern India on 23 June 1757. Troops of the British East India Company, led by Robert Clive, came up against the forces of Siraj-ud-Daulah, the last Nawab of Bengal, and his French allies.
16 Who was the First governor general of free India?
Ans. Chakravarti Rajagopalachari, He is popularly known as Rajaji, was independent India’s first Indian Governor General. He was a fierce Mahatma Gandhi loyalist, made Hindi a compulsory language in Tamil schools when he was CM.
17 Who built red fort?
Ans. Shah Jahan – The Mughal emperor, Shah Jahan, after ruling from Agra for eleven years, decided to shift to Delhi and laid the foundation stone of the Red Fort in 1618. For its inauguration in 1647, the main halls of the palace were draped in rich tapestry and covered with silk from china and velvet from Turkey.
18 Indus valley civilization belongs to which age?
Ans. Bronze Age – The Indus Valley Civilisation (IVC) was a Bronze Age civilisation in the northwestern regions of South Asia, lasting from 3300 BCE to 1300 BCE, and in its mature form from 2600 BCE to 1900 BCE.
19 Who was the First woman CM in Indian state?
Ans. Sucheta Kriplani – Sucheta Kripalani (née Mazumdar), (25 June 1908 – 1 December 1974) was an Indian freedom fighter and politician. She was India’s first woman Chief Minister, serving as the head of the Uttar Pradesh government from 1963 to 1967.
20 Which one is the White continent?
Ans. Antarctica – Antarctica is a continent which remains covered with snow and thick ice sheets all year round. Hence it is known as the ‘White Continent’
21 What is the Folk painting of Bihar?
Ans. Madhubani – Madhubani is a folk art of the Mithila region of Bihar that is known for using unique geometric patterns to create colourful paintings.
22 Which is the Smallest mountain peak in the world?
Ans. Mount Wycheproof – the world’s smallest registered mountain. Located in Australia’s Terrick Terrick Range, Mount Wycheproof stands 486 ft (148 meters to the rest of the world) above sea level, which is not bad as far as small mountains go.
23 Maratha empire established during which Mughal ruler?
Ans. Bahadur Shah Zafar – Aurangzeb’s son, Bahadur Shah I, repealed the religious policies of his father and attempted to reform the administration. “However, after his death in 1712, the Mughal dynasty sank into chaos and violent feuds. In 1719 alone, four emperors successively ascended the throne”
24 Which metal is liquid in room temperature?
Ans. Mercury – Mercury is a dense, silvery d-block element. It is the only metal that is liquid at standard conditions for temperature and pressure. The only other element that is liquid under these conditions is bromine, though metals such as caesium, gallium, and rubidium melt just above room temperature.
25 Mount Wycheproof the smallest peak of world found in which country?
Ans. Australia – the world’s smallest registered mountain. Located in Australia’s Terrick Terrick Range, Mount Wycheproof stands 486 ft (148 meters to the rest of the world) above sea level, which is not bad as far as small mountains go.
26 Which animal taken from Mauryan empire represents as national emblem of India?
Ans. Lion – The national emblem is an adaptation of the Lion Capital, originally found atop the Ashoka Column at Sarnath, established in 250 BC. The capital has four Asiatic lions—symbolising power, courage, pride and confidence—seated on a circular abacus.
27 The darkest Shadow during an eclipse is called?
Ans. Umbra – The umbra is the dark center portion of a shadow. The Moon’s umbra causes total solar eclipses, and the Earth’s umbra is involved in total and partial lunar eclipses. The umbra is the darkest type of shadow. … Each shadow has 3 different areas: the umbra, the penumbra, and the antumbra.
28 vault of death which gymnast
Ans. Produnova – The dangerous vault is technically known as the Produnova, named after the Russian gymnast Yelena Produnova who first landed it. The Produnova is a women’s artistic gymnastics vault consisting of a front handspring onto the vaulting horse and two front somersaults in a tucked position off it.
29 Position of Sun when day and night are equal, it is called?
Ans. March Equinox – Equal Day and Night, Nearly. By Vigdis Hocken and Aparna Kher. There are two equinoxes every year, in March and September, when the Sun shines directly on the equator, and the length of night and day are nearly equal. Earth’s position in relation to the Sun during the equinox
30 Which element is used in pencil?
Ans. Graphite – The core of a pencil does not contain lead and never has. Pencils contain a form of solid carbon known as graphite.
31 Which of them is not the principal organ of the UN?
Ans. The main organs of the UN are the General Assembly, the Security Council, the Economic and Social Council, the Trusteeship Council, the International Court of Justice, and the UN Secretariat.
32 Which advanced helicopter is bought from US?/ Name the heavy lift helicopter bought from USA
Ans. CH-47 Chinook IAF – Chinook is an advanced multi-mission helicopter that provides the Indian Air Force with unmatched strategic airlift capability across the full spectrum of combat and humanitarian missions.
33 Synonym of Chivalrous
Ans. Gallant
34 Meaning of Feign
Ans. Fake, pretend
35 Antonym of eloquent
Ans. Inarticulate
36 Synonym of pacify
Ans. Calm
37 Idiom – To miss the boat
Ans. Miss a chance/ being too slow to take advantage of an opportunity
38 Antonym of arduous
Ans. Easy, effortless
39 Idiom – To get cold feet
Ans. To be reluctant
40 Antonym of Placate
Ans. Provoke or Anger
41 Synonym of imprecision
Ans. Lack of Accuracy
42 Judge decided to resign because he was …… from being the chief minister. (a) Passed by (b) Passed over (c) Passed off (d) Passed out
Ans. (b) Passed over
43 He was considered ______ the managerial post. (a) for (b) towards (c) to (d) by  
Ans. (a) for
44  find a : b
Ans. 3/2
45 Average weight of a, b and c is 40, average weight of a & b is 45 and average weight of b and c is 35 then find weight of b.
Ans. 40
46 If A takes twice more time than B and thrice more than C and they complete work in three days together then find the taken by C to complete the work alone
Ans. 6 days
47 Rahul can cross a downstream river by steamer in 40 minutes and same by boat in 1 hour. If the time of crossing Upstream by streamer is 50% more than downstream time by steamer and the time required by boat to cross same river by boat in upstream is 50% more than time required by in downstream. What is the time taken for the Rahul to cross the river downstream by steamer and then return to same place by boat half the way and by steamer the rest of the way?
Ans. 115 minutes
48
Ans. 5.5
49 If X and Y are two fractions and X is thrice of Y and multiplication of X and Y is 25/12, then Y is
Ans. 5/6
50 A train travelling from Jammu to Kerala with speed of 240 miles/h and another train is travelling from Kerala to Jammu with speed 200 miles/h when they meet one train has travelled 80km more than the other then distance between Kerala and Jammu
Ans. 880 miles
51 A person deposits Rs. 2400, for 11 years and bank rate was 5% for 3 years 6% for 4 years, 6.5% for rest years find total SI.
Ans. 1560 rupees
52 A shopkeeper gets a loss of 28 (4/7)% on CP, find total loss on SP.
Ans. 40%
53 A man consumes 200 gm sugar, when the price increases by 10% & the consumption of the man is increased by 225 gm then find out the percentage increment of man’s expenditure.
Ans. 23.75%
54 If a b and c can do a work in 20, 30 and 60 days respectively then when will a complete the work if he is supported by b and c on every third day
Ans. 15 days
55 Venn diagram – Medicine, Male, Surgeon
Ans.  
56 Venn diagram – Divident, profit, bonus
Ans.  
57 Venn diagram – Human beings, Male, Engineer
Ans.  
58 Odd one out – Nebula, Red giant, Dwarf planet
Ans.  
59 Venn diagram – Athlete, Singer, Female
Ans.  
60 Cell : Cytology:: Insect : _________
Ans.  
61  
62  
63  
64  
65  
66  
67  
ExamSubjectDurationNo. of QuestionsMax Marks
AFCATGeneral Awareness, Verbal Ability in English, Numerical Ability and Reasoning and Military Aptitude Test02 Hours100300
EKT(For Ground Duty Technical Branch only)Mechanical, Computer Science and Electrical and Electronics45 Minutes50150

Syllabus of the AFCAT 2021

  • English: Comprehension, Error Detection, Sentence Completion/Filling in of correct word, Synonyms, Antonyms and Testing of Vocabulary, Idioms and Phrases
  • General Awareness: History, Geography, Civics, Politics, Current Affairs, Environment, Basic Science, Defence, Art, Culture, Sports, etc
  • Numerical Ability: Decimal Fraction, Time and Work, Average, Profit & Loss, Percentage, Ratio & Proportion and Simple Interest, Time & Distance (Trains/Boats & Streams)
  • Reasoning and Military Aptitude Test: Verbal Skills and Spatial Ability

(a) General Awareness

  • History
  • Sports
  • Geography
  • Environment
  • Civics
  • Basic Science
  • Defence
  • Art
  • Culture
  • Current Affairs
  • Politics

(b) Verbal Ability in English

  • Comprehension
  • Error Detection
  • Sentence Completion
  • Synonyms
  • Antonyms
  • Testing of Vocabulary

(c) Numerical Ability  

  • Decimal Fraction
  • Simplification
  • Average
  • Profit & loss
  • Percentage
  • Ratio & Proportion
  • Simple Interest

(d) Reasoning and Military Aptitude Test 

  • Verbal Skills
  • Spatial Ability
AFCAT Syllabus 2018 2019

Standard of AFCAT 2021 Question Paper:

  • The standard of Numerical Ability Questions will be of Matriculation level. The standard of questions in other subjects will be of graduation level (Indian University).
  • The Online examination will consist of objective type questions and will be in English only for both AFCAT and EKT

AFCAT 2021 Marking Scheme

  • Three marks will be awarded for every correct answer.
  • One mark will be deducted for every incorrect answer.
  • No marks for unattempted questions.

Questions will be based on the metric system of Weights & Measures wherever applicable. Candidates must appear for the Online AFCAT in person. Under no circumstance will any scribe or another candidate be allowed to appear/ assist in the exam. Air Force has the discretion to fix qualifying marks in any or all the subjects of the examination.

Also Read:

Get SSB Dates and Notification In your Inbox !

You May Also Like

1 Comments

  1. nishi

    · Permalink

    upload 22nd feb 2021 afcat shift 2 answer key quick.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.