50+ AFCAT Reasoning Questions [96 Marks]

We can say that test of reasoning is one of the scoring parts of AFCAT question paper. If you are someone who is going to attempt the AFCAT exam for the first time, you must know how many questions will be asked from each section. Below we have mentioned the question wise breakup of the AFCAT paper and also given few practice questions from the test of reasoning for the upcoming AFCAT exam. 

There are four sections in the AFCAT question paper:

  1. English Verbal Ability: 25 Questions
  2. General Knowledge: 25 Questions
  3. Numerical Ability: 18 Questions
  4. Test of Reasoning: 32 Questions

So now you know, the test of reasoning section has around 32 questions, which means if you can give 100% correct answers in the test of reasoning section, you can score 32 x 3 = 95 marks. 95 marks just from a single section, isn’t it great? not to forget, solving this section will take a lesser amount of time when compared to Numerical ability. 

How to score more marks in AFCAT reasoning section?

  1. Only practice can help. Solve as many as questions before the exam.
  2. Understand the logic behind the figures to solve figure related questions.
  3. Do not leave this section for last, you might make errors in simple questions. 
  4. Read each question twice even when you are sure. 

Type of questions in AFCAT Reasoning section:

  • Logical Venn Diagrams
  • Pattern Completion
  • Analogy Questions
  • Classification
  • Classification of Images
  • Image series
  • DOT Questions
  • Embedded Figures

50+ AFCAT Reasoning Questions [96 Marks]

1.  Choose the word which is different from the rest.
A. Teach
B. Instruct
C. Educate
D. Explain

Answer: Option B

  

2.  Choose the word which is different from the rest.
A. Veena
B. Sitar
C. Drum
D. Guitar

Answer: Option C

 

3.  Choose the word which is different from the rest.
A. Gallon
B. Ton
C. Quintal
D. Kilogram

Answer: Option A

 

4.  Choose the word which is different from the rest.
A. Copper
B. Silver
C. Gold
D. Platinum

Answer: Option A

 

5.  Choose the word which is different from the rest.
A. Sandstone
B. Basalt
C. Granite
D. Pumice

Answer: Option A

 

6.  Choose the word which is different from the rest.
A. Wheat
B. Paddy
C. Jowar
D. Mustard

Answer: Option D

 

7.  Choose the word which is different from the rest.
A. Trivandrum
B. Bangalore
C. Bhubaneswar
D. Vijayawada

Answer: Option D

 

8.  Choose the word which is different from the rest.
A. Bangalore
B. Nagpur
C. Bhopal
D. Ranchi

Answer: Option B

 

9.  Choose the word which is different from the rest.
A. Chair
B. Bench
C. Table
D. Stool

Answer: Option C

 

10.  Choose the word which is different from the rest.
A. Rhea
B. Trout
C. Lamprey
D. Salmon

Answer: Option A

Download AFCAT Reasoning Practice Questions

Get this book

Get SSB Dates and Notification In your Inbox !

You May Also Like

DOWNLOAD e-BOOKs