Tuesday, Oct 21, 2025
SSBCrack
Search
  • Home
  • Indian Defence News
  • Notification
  • SSB Interview
    • SSB Interview Date
    • Screening
    • Psychology
    • GTO
    • Personal Interview
    • Conference
    • Medical
    • Merit List
  • Books
    • OIR Test & PPDT
    • SSB Interview
    • Psych Tests Workbook
    • SSB Psychology
    • NDA Exam
    • CDS Exam
    • AFCAT
    • EKT
  • eBooks
    • SSB eBook
    • OIR Test eBook
    • TAT eBook
    • SRT eBook
    • WAT eBook
    • Current Affairs 2023
    • General Knowledge 2023
  • Online Courses
    • NDA Exam
    • CDS Exam
    • CDS OTA Exam
    • AFCAT Exam
    • MNS Exam
    • TA Exam
    • ACC Exam
  • Download APP
  • Success Stories
  • Join Us
Reading: 500 Antonym – Synonym For CDS / NDA Exams [SOLVED]
Share
Font ResizerAa
SSBCrackSSBCrack
  • Home
  • Notification
  • SSB Interview
  • Books
  • eBooks
  • Courses
Search
  • Home
  • Notification
  • SSB Interview
  • Books
  • eBooks
  • Courses
Follow US
ยฉ 2010 - 2025 SSBCrack . All Rights Reserved.

Home » 500 Antonym – Synonym For CDS / NDA Exams [SOLVED]

CDS ExamNDA Exam

500 Antonym – Synonym For CDS / NDA Exams [SOLVED]

By SSBCrack
Last updated: November 4, 2017
Share
500 ANTONYM - SYNONYM FOR CDS NDA EXAMS [SOLVED]

If you are preparing for defence exams like CDS and NDA exam, you will face a good number ofย Antonym โ€“ Synonym in the English question paper.ย Antonym โ€“ Synonym are commonly asked in most of the competitive exams here in India. Though the way of askingย Antonym โ€“ Synonym questions could be different for every exam, the preparation forย Antonym โ€“ Synonym is the same. You are required to improve your English vocabulary to excel in this test.

Olive Squad Coffee Mugs

An antonym is the opposite of another word. Antonyms can be used to help show the contrast between two things or give clues to exactly what is meant. Below are some examples of antonyms:

  • Achieve โ€“ Fail
  • Idle โ€“ Active
  • Afraid โ€“ Confident
  • Ancient โ€“ Modern
  • Arrive โ€“ Depart

Synonyms can provide you with variety in speech or writing. There are endless examples of synonyms, making it easy for you to avoid overusing the same word and sounding repetitive. Some examples of synonyms include the following:

More Read

Ragging at NDA? Cadetโ€™s Mysterious Death in Pune, Family Alleges Harassment by Senior Cadets
NDA Cadet Antriksh Kumar Singh Found Dead in His Room
UPSC CDS 2 Result 2025 Out Now: 9085 Candidates Cleared the Exam
  • Amazing, astounding, surprising, stunning
  • Annihilation, destruction, carnage, extinction
  • Benefit, profit, revenue, yield
  • Brave, courageous, valiant, heroic
  • Center, middle, inside, midpoint
  • Cunning, keen, sharp, slick

ย 

Sample Questions From CDS and NDA

Each item in this section consists of a word in capital letters followed by four words or groups of words. Select the word or groups of words that is most similar in meaning to the word in capital letters.

1. AMBIGUOUSย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย  ย ย 

(a) contrasting

(b) connivance

(c) vague

(d) wilful

Ans. (c) vague

2. ELUCIDATE

(a) clarify

(b) calculate

(c) summarise

(d) update

Ans. (a) clarify

3. MONOTONOUS

(a) dreary

(b) dreadful

(c) single-minded

(d) monologue

Ans. (a) dreary

4. KINDLE

(a) make fun of

(b) excite

(c) very kind

(d) kind-hearted

Ans. (b) excite

5. PALATIAL

(a) very clean

(b) very special

(c) sense of taste

(d) magnificent

Ans. (d) magnificent

6. TACTFUL

(a) diplomatic

(b) indifferent

(c) intelligent

(d) deceitful

Ans. (a) diplomatic

7. VORACIOUS

(a) very bad

(b) insatiable

(c) stingy

(d) malicious

Ans. (b) insatiable

8. STRICTURE

(a) strictness

(b) stinging

(c) discipline

(d) censure

Ans. (d) censure

9. OBEISANCE

(a) homage

(b) pilgrimage

(c) subjugation

(d) obligation

Ans.ย (a) homage

Download 500ย Antonym โ€“ Synonym Solved PDF

CDS 2018 Study Material

  • CDS Exam GK ebook
  • CDS Exam Maths ebook
  • CDS Exam English eBook

To Prepare for CDS SSB Interview Get

  • Letโ€™s Crack SSB Interview [Paperback]
  • Breaking the code of SSB Psychology [Paperback]

For Current Affairs Preparation Download

  • Current Affairs Oct 2017 eBook
  • Current Affairs Sep 2017 eBook
  • Current Affairs Aug 2017 eBook
IMA Mug

IMA Mug

โ‚น499
Shop Now
IAF Mug

IAF Mug

โ‚น499
Shop Now
NDA Mug

NDA Mug

โ‚น499
Shop Now
Navy Mug

Navy Mug

โ‚น299
Shop Now
NSG Mug

NSG Coffee Mug

โ‚น499
Shop Now
TAGGED:CDSNDA
Share This Article
Facebook Whatsapp Whatsapp Telegram
Share
BySSBCrack
Follow:
The Editorial Team at SSBCrack comprises seasoned journalists, professional content writers, and dedicated defence aspirants with deep domain knowledge in military affairs, national security, and geopolitics.
Previous Article RECOMMENDED FOR NDA NAVY IN 2ND ATTEMPT Recommended For NDA Navy In 2nd Attempt
Next Article CLEARED SSB FOR INDIAN ARMY IN 6TH ATTEMPT Got Recommended For Indian Army In 6th Attempt

TRENDING NEWS

Lieutenant General Sadhna Saxena Nair Retires After 39 Years of Distinguished Service

Lieutenant General Sadhna Saxena Nair Retires After 39 Years of Distinguished Service

October 18, 2025
6th Batch of Agniveers Passes Out from Parachute Regiment Training Centre

6th Batch of Agniveers Passes Out from Parachute Regiment Training Centre

October 17, 2025
Major Rashi Trivedi of 60 Engineer Regiment Emerges as Overall Best Student of Advance Combat Engineering Course at CME Pune

Major Rashi Trivedi of 60 Engineer Regiment Emerges as Overall Best Student of Advance Combat Engineering Course at CME Pune

October 18, 2025
Ex Servicemen

Defence Minister Approves 100% Hike in Financial Assistance for Ex-Servicemen and Their Dependents

October 15, 2025

YOU MAY ALSO LIKE

Lt Gen Sanjay Malik Hands Over Command of HQ 101 Area
October 21, 2025
Sweden Receives First Saab Gripen E Fighter Jet, Ushering in Next-Generation Airpower
October 21, 2025
India Tests 800-KM BrahMos Supersonic Missile
October 21, 2025
Defence Ministry Flags Gaps in IAFโ€™s 114 Rafale Fighter Proposal, Seeks Greater Focus on โ€˜Make in Indiaโ€™
October 20, 2025
Air Marshal Awadhesh Kumar Bharti Celebrates Diwali with Troops at Siachen Glacier
October 20, 2025
SSBCrack-Logo (2)

SSBCrack.com is a leading online platform dedicated to helping Indian defence aspirants prepare for the various armed forces examinations.

  • About Us
  • Cookie Policy
  • We Are Hiring
  • Write for SSBCrack
  • Share Your Story
  • Contact Us
  • SSBCrackExams
  • SSBCrack Hindi
  • SSBCrack News
  • SSB Interview Coaching
  • SSB Interview eBooks
  • Cookie Policy
  • Copyright Policy
  • Disclaimer
  • Terms and Conditions
  • PPDT Pictures
  • 15 OLQs for SSB
  • SSB Dress Code
  • SSB Rapid Fire Questions
  • SSB Interview Questions
  • SSB Interview Screening Test
  • SSB Interview Conference Questions
  • SSB Interview Process
  • Preparation Books
  • Online Courses
  • NDA Exam
  • CDS Exam
  • AFCAT
  • Success Stories
  • SSB Date
  • Screening
  • Psychology
  • Personal Interview
  • GTO
  • Conference
  • SSB Medical
  • Merit List

Follow US:ย 

ยฉ 2010-2025 SSBCrack. All Rights Reserved.

ย 
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?