Current Affairs August 2018 eBook 1300 Questions AFCAT CDS NDA UPSC

Download the current affairs questions with answers and current affairs ebook for August 2018 with around 1300 questions and detailed answers. Download the best current affairs books from ssbcrack shop. Current Affairs ebook PDF covering all the latest current affairs in August 2018 happened around India and the World. The Capsule includes Awards & Recognitions, Science & Technology, Sports related updates, Indian and International Affairs, and Environment related news. Current Affairs PDF will definitely help those who are preparing for competitive exams like NDA, CDS, AFCAT, TA, UPSC, SSC, Railways, Postal, State level exams and all kinds of Bank exams (IBPS, SBI, RRB, RBI, Defence & Intelligence). Download Current Affairs August 2018 eBook

current affairs aug 2018 ebook ssbcrack
Click to download

Current Affairs August 2018 eBook 1300 Questions

1. Heavy Engineering Corporation Ltd. is a
A. Non-government Organization
B. Foreign government Organization
C. Non-profit Organization
D. Public Sector Unit
Answer: D. Public Sector Unit – Heavy Engineering Corporation Limited or “HECL” is a Public Sector Undertaking in Ranchi, Jharkhand India. HECL was established in the year 1958 as one of the largest Integrated Engineering Complex in India.

2. Who is the first ever Indian American to be appointed as the CEO of Democratic National Committee, US?
A. Seema Nanda
B. Bala K. Srinivas
C. Prashant Bhargava
D. Kovid Gupta
Answer: A. Seema Nanda -Seema Nanda is the first Indian American ever to be the CEO of either the DNC or the Republican National Committee.

3. Which state signed MoU for the first Cow Sanctuary recently?
A. Kerala
B. Maharashtra
C. Rajasthan
D. Himachal Pradesh
Answer: C. Rajasthan- Rajasthan state signed MoU for the first Cow Sanctuary recently

4. Which among the following NASA’s Satellites was sent with mission in search for new planets?
A. Voyager
B. TESS
C. CALIPSO
D. Terra
Answer: B. TESS – NASA’s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), the newest planet hunter, has started its search for planets around nearby stars. TESS was launched in April 2018. It began its science operations on July 25.

5. Which movie won the best film award recently at 3rd BRICS Film Festival?
A. Newton
B. Raazi
C. Barfi
D. Dilwale
Answer: A. Newton – Newton won the best film award recently at 3rd BRICS Film Festival.

6. Who is the Chairman of the Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) party?
A. Nawaz Sharif
B. Shehbaz Sharif
C. Bilawal Bhutto Zardari
D. Imran Khan
Answer: D. Imran Khan

7. Who won the Canadian Open 2018 title?
A. Dustin Johnson
B. Kim Whee
C. An Byeong-hun
D. Glen Abbey
Answer: A. Dustin Johnson – Dustin Johnson, an American professional golfer, won the Canadian Open title. This is his third Professional Golfers’ Association (PGA) victory in 2018. This win is the 19th title of his career.

8. Pratip sen is associated with
A. Atheletics
B. Wrestling
C. Table Tennis
D. Polo
Answer: C. Table Tennis – Prapti Sen of West Bengal is an Indian Table Tennis player.

9. Which place First Nepal-India Think Tank Summit Began?
A. Kathmandu
B. India
C. Pakistan
D. Afghanistan
Answer: A. Kathmandu – First Nepal-India Think Tank Summit Began in Kathmandu.

10. Which of the following Bill provides death sentence for rape?
A. Protection of Women Against Violence Bill, 2015
B. Criminal Law (Amendment) Bill, 2018
C. Protection of Women from Domestic Violence Act, 2005
D. Anti-Human Trafficking Bill, 2018
Answer: B. Criminal Law (Amendment) Bill, 2018 – Lok Sabha passed the Criminal Law (Amendment) Bill, 2018. The Bill provides death sentence for raping girls aged under 12. It enhances the punishment for rape of a woman from minimum of seven to ten years and maximum of death sentence or life imprisonment. For gang rape of a girl below 12, the punishment will be life imprisonment or death.

11. Who launched Mission Satyanishtha’ ?
A. Indian Railways
B. Indian Airways
C. Indian Navy
D. Indian Police
Answer: A. Indian Railways – Indian railways launched Mission Satyanishtha’
12. The project ‘Source’, a hydro (solar) panel, of Swelect Energy Systems Ltd. is to
A. provide water for irrigation
B. convert pure water from salt water
C. provide pure drinking water using sunlight and air
D. None of the above
Answer: C. provide pure drinking water using sunlight and air – Swelect Energy Systems Ltd. has partnered with the U.S. based Zero Mass Water for the project ‘Source’, a hydro (solar) panel. It aims at providing pure drinking water using sunlight and air.

13. Recently, which of the following drugs, of Aurobindo pharma, has got its approval from USFDA?
A. Bivalirudin
B. Meropenem
C. Vaborbactam
D. INFUGEM
Answer: A. Bivalirudin – USFDA has approved Aurobindo Pharma Limited for the manufacturing and marketing of Bivalirudin injection with the strength of 250 mg/vial.

14. Who conferred with INFRA Icon Award?
A. ONGC
B. NTPC
C. BSNL
D. NSDL
Answer: A. ONGC – ONGC conferred with INFRA Icon Award.

15. Where is the headquarters of HSBC located?
A. London
B. Shanghai
C. Hongkong
D. Germany
Answer: A. London – HSBC has its world headquarters at 8 Canada Square in Canary Wharf, London, United Kingdom.

16. Who has been appointed as the CEO for India HSBC?
A. Jayant Rikhye
B. Surendra Rosha
C. Naina Lal Kidwai
D. Peter Wong Tung Shun
Answer: B. Surendra Rosha – HSBC has appointed Surendra Rosha as the CEO for HSBC India. He succeeds Jayant Rikhye, who is taking leave of absence for medical reasons.

17. Which country was designated as a nodal centre for preparing flash-flood forecasts by the World Meteorological Organization?
A. India
B. Sri Lanka
C. Singapore
D. Nepal
Answer: A. India- The World Meteorological Organization (WMO) has designated India as a nodal centre for preparing flash-flood forecasts to Asian nations including Vietnam, Sri Lanka, Myanmar and Thailand. That means the Indian Meteorological Department (IMD) under Ministry of Earth Sciences (MoES) will have to develop a customized weather model that can issue advance warning of floods.

18. The Startup India Yatra was launched in which state on July 30?
A. Telangana
B. Jharkhand
C. Chhattisgarh
D. Odisha
Answer: C. Chhattisgarh – The Startup India Yatra was launched on July 30, 2018 in Raipur, Chhattisgarh. Students queued up in large numbers to register for the first boot camp at Raipur. The yatra travelled to Bilaspur for the second boot camp at the Government Engineering College in Bilaspur on July 31.

19. Which Indian state has become the first one to implement biofuel policy?
A. Kerala
B. Karnataka
C. Rajasthan
D. Uttarakhand
Answer: C. Rajasthan- Rajasthan has become the first state in the country to implement National Policy on Biofuels unveiled by Union Government in May 2018. Its implementation was approved by high-power Biofuel Authority. It was also decided that the Government will release Biofuel Rules, 2018.

20. The tiger population in the reputed Mudumalai Tiger Reserve (MTR) doubled to 60 from 30. Where is the reserve located?
A. Karnataka
B Tamil Nadu
C. Odisha
D. Andhra Pradesh
Answer: B Tamil Nadu- In Tamil Nadu, the tiger population in the reputed Mudumalai Tiger Reserve (MTR) has doubled to 60 from 30, due to intensive conservation efforts. The MTR is located in Nilgiri District of the state.

21. The Health Ministry signed MoU with the Ministry of Electronics recently to boost which Mission?
A. Swachh Bharat Mission
B. Startup Mission
C. Ayushman Bharat Mission
D. All of the above
Answer: C. Ayushman Bharat Mission- The National Health Agency (NHA), under Ministry of Health and Family Welfare on July 31, 2018 signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Common Service Centres (CSC) scheme under the Digital India Programme. The MoU was signed with an aim to provide information and eligibility validation services to beneficiaries of the Ayushman Bharat-National Health Protection Mission (AB-NHPM), especially in remote areas.

22. Which institution recently ruled that Assam-NRC Draft cannot be basis of any action?
A. Prime Minister
B. Election Commission
C. President
D. Supreme Court
Answer: D. Supreme Court- The Supreme Court on July 31, 2018 ruled that the National Register of Citizens (NRC) prepared for State of Assam was only a draft, and hence it cannot be the basis of any action by any authority against anyone. A bench of Justices Ranjan Gogoi and R F Nariman observed that what has been published is only the Complete Draft NRC.

23. Which body on July 31, 2018 passed the Insolvency and Bankruptcy Code (Second Amendment) Bill, 2018?
A. Rajya Sabha
B. Lok Sabha
C. Parliament
D. President
Answer: B. Lok Sabha- Lok Sabha on July 31, 2018 passed the Insolvency and Bankruptcy Code (Second Amendment) Bill, 2018. The Bill was introduced in the parliament on July 23, 2018. The Bill seeks to replace the Insolvency and Bankruptcy Code (Amendment) Ordinance 2018.

24. Which state government has approved a proposal to remove mandatory linking of Aadhaar with bank accounts to avail social welfare benefits?
A. Gujarat
B. Madhya Pradesh
C. Haryana
D. Delhi
Answer: D. Delhi- The Delhi cabinet has approved a proposal to do away with the requirement of linking the 12-digit Aadhaar number with bank accounts to avail the benefits of welfare schemes including old age, disability and widow pensions.

25. ‘Bandicoot’, the robotic scavenger tasked with cleaning the sewers of a temple town in Tamil Nadu, is a product of a start-up based in which state?
A. Kerala
B. Karnataka
C. Telangana
D. Goa
Answer: A. Kerala- Robotic scavenger ‘Bandicoot,’ product of a Kerala-based start-up, would soon be cleaning sewers in the temple town of Kumbakonam in neighbouring Tamil Nadu. The product was handed over to Kumbakonam Municipality by the Indian Oil Corporation as part of Corporate Social Responsibility (CSR).

26. Which Indian city, known as the walled city, has been proposed for UNESCO World Heritage tag?
A. Lucknow
B. Jaipur
C. Delhi
D. Mathura
Answer: B. Jaipur – The site namely “The Walled City of Jaipur, Rajasthan, India” has been proposed for World Heritage. As per Operation Guidelines 2017, only one site can be nominated by the state party each year. The recognition of World Heritage is a matter of great pride.

27. The first Nepal-India Think Tank Summit was held recently in ______________ to foster greater collaboration and knowledge-sharing among the think tanks of the two countries.
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kathmandu
D. Pokhara
Answer: C. Kathmandu- The first Nepal-India Think Tank Summit has begun in Kathmandu to foster greater collaboration and knowledge-sharing among the think tanks of the two countries. The summit is being jointly organized by the Asian Institute of Diplomacy and International Affairs and Nehru Memorial Museum Library.

28. The 3rd BRICS Film Festival took place in Durban, South Africa, along with the International Durban Film Festival (DIFF). In Indian films who won the Best Actress Award?
A. Konkana Sen Sharma
B. Bhanita Das
C. Nandita Das
D. Mahi Gill
Answer: B. Bhanita Das- The 3rd BRICS Film Festival took place in Durban, South Africa, along with the International Durban Film Festival (DIFF). The last day of the festival (27th July) was celebrated as India Country Day, followed by Awards and Closing Ceremony. The film festival is aimed at celebrating world-class film productions from the BRICS nations with the objective of inspiring more collaboration from these nations. Awards won by Indian films in the 3rd BRICS Film Festival, Durban, South Africa:
1. Best Actress: Bhanita Das, Village Rockstars,
2. Best Film: Newton by Amit Masurkar,
3. Special Jury Award: Village Rockstars by Rima Das.

29. Name the state government that has recently signed an MoU with a private trust Sohanlalji Buladeviji Ojha Gaushala Samiti to build its first ‘Cow Sanctuary’.
A. Madhya Pradesh
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. Rajasthan
Answer: D. Rajasthan- Rajasthan Government signed an MoU with a private trust Sohanlalji Buladeviji Ojha Gaushala Samiti to build its first ‘Cow Sanctuary’, a shelter for 10000 cows. This will be the first cow sanctuary in Rajasthan and will be situated in Bikaner’s Napasar.
30. Name the Paytm Payments Bank CEO who has resigned recently from the role and will now head Paytm’s new retail initiative.
A. Renu Satti
B. Vijay Shenkar
C. Madhur Deora
D. Vineet Kaul
Answer: A. Renu Satti- Paytm Payments Bank CEO Renu Satti has resigned from the role and will now head Paytm’s new retail initiative. Paytm will look for a replacement for Satti, who had taken over the CEO role last year.

31. The Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) announced the appointment of Surendra Rosha as Chief Executive Officer for HSBC India. He has replaced ____________.
A. Prabhakar Singh
B. NK Singh
C. Manohar Sinha
D. Jayant Rikhye
Answer: D. Jayant Rikhye- The Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) announced the appointment of Surendra Rosha as Chief Executive Officer for HSBC India, subject to regulatory approvals. He has replaced Jayant Rikhye.

32. Name the Indian company/Bank that has beat Tata Consultancy Services (TCS) to become the most valued company in India.
A. HDFC Bank
B. Reliance Industries Limited
C. SBI
D. Infosys
Answer: B. Reliance Industries Limited- India’s richest person Mukesh Ambani-led Reliance Industries Limited (RIL) beat Tata Consultancy Services (TCS) to become the most valued company in India.

33. American and Spanish Scientists have discovered a new shape called ‘____________’ while studying nature’s way of moulding tissue to form the skin, cavity linings and the building blocks of organs.
A. Prismoid
B. Celloidis
C. Prismatic
D. Scutoid
Answer: D. Scutoid- American and Spanish Scientists have discovered a new shape called ‘scutoid’ while studying nature’s way of moulding tissue to form the skin, cavity linings and the building blocks of organs. The shape has five sides on one end and six on the other and a triangular surface on one of its longer edges.

34. Name the state government that has launched a smartphone distribution scheme called ‘Mobile Tihar’ under Sanchar Kranti Yojna with actress Kangana Ranaut.
A. Gujarat
B. Madhya Pradesh
C. Chhattisgarh
D. Maharashtra
Answer: C. Chhattisgarh- Actress Kangana Ranaut and Chhattisgarh CM Raman Singh launched a smartphone distribution scheme called ‘Mobile Tihar’ under Sanchar Kranti Yojna.

35. IT ministry launched which desktop software to enable editing of text printed on scanned documents ?
A. V-Aksharayan
B. E-Aksharayan
C. M-Aksharayan
D. C-Aksharayan
Answer: B. E-Aksharayan- The IT ministry launched a desktop software e-Aksharayan to enable editing of text printed on scanned documents and it can be downloaded for free from its website.

36. Which state government will setup a state of the art B-Hub?
A. UP
B. Karnataka
C.Telangana
D. Odisha
Answer: C.Telangana- The government of Telangana will set up of a state-of-the-art B-Hub, which will have a scale-up manufacturing facility for biopharma based R&D.

37. Which state government launched smartphone distribution scheme called ‘Mobile Tihar’?
A. Maharashtra
B. Harayana
C. Chhattisgarh
D. Odisha
Answer: C. Chhattisgarh- Actress Kangana Ranaut and Chhattisgarh CM Raman Singh launched a smartphone distribution scheme called ‘Mobile Tihar’ under Sanchar Kranti Yojna.

38. Which state government formed a committee to examine punishment for sexual harassment?
A. Odisha
B. Telangana
C. Delhi
D. Maharashtra
Answer: C. Delhi- The bill was passed in Lok Sabha following which it was passed, replacing the Criminal Law Ordinance, promulgated on April 21. The bill will strengthen the Protection of Children from Sexual Offences (POCSO) Act.

39. India to acquire which air defense system in negotiations with the US?
A. Brahmos-1
B. NASAMS-1
C. Agni-2
D. NASAMS-2
Answer D. NASAMS-2- NASAMS-II is a mid-range air defense system designed to counter threats from aircraft, UAV, and cruise missiles. The system is equipped with 3D surveillance Sentinel radars, fire distribution centers, and command-and-control units.

40. 11th World Hindi Conference will be held in which country?
A. Canada
B. Mauritius
C. India
D. Nepal
Answer: B. Mauritius- The dates of the conference are 18-20 August and will be held at Swami Vivekananda International Conference Center. The event, held once in three years, is dedicated to Hindi language.

41. China launched which satellite as part of its high-resolution Earth observation project which will also provide data for the Belt and Road Initiative?
A. Falcon-04
B. Falcon-08
C. Gaofen-11
D. Gaofen-09
Answer: C. Gaofen-11- China has successfully launched an optical remote sensing satellite-Gaofen-11, as part of its high-resolution Earth observation project which will also provide data for the Belt and Road Initiative.

42. According to Nomura,India’s GDP to remain at how much percent in second half of 2018?
A.7.6
B.7.5
C.7.2
D.7.3
Answer: C.7.2- Nomura expects GDP growth to peak in April-June quarter and then moderate to 7.2 per cent in the second half of 2018.

43. What was India’s rank in Nations E-Government Development Index 2018?
A. 85th
B. 97th
C. 75th
D. 96th
Answer: D. 96th- India has jumped 22 places to 96th rank to break into the top 100 of the United Nations E-Government Development Index 2018.Denmark topped the list.

44. Who was honored with 24th Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award?
A. GopalHari Krishna
B. Amit MItra
C. GopalKrishna Gandhi
D. Amit Khare
Answer: C. GopalKrishna Gandhi- The Congress announced that 24th Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award will be given to former West Bengal Governor GopalKrishna Gandhi for his outstanding contribution towards promotion of communal harmony.

45. Cabinet has approved how much amount to raise Extra Budgetary Resources(EBR) through NABARD for the Swachh Bharat Mission during 2018-19?
A. 15000 cr
B. 18000 cr
C. 20000 cr
D. 25000 cr
Answer: A. 15000 cr- The Union Cabinet at a meeting chaired by Prime Minister Narendra Modi has approved raising of Extra Budgetary Resources of Rs.15000 crore through NABARD for the Swachh Bharat Mission during 2018-19.

46. Who launched a dedicated portal to connect cargo owners and shippers with real time data on availability of vessels?
A. Indian Army
B. Indian Navy
C. Inland Waterway Authority of India
D. National Highway Authority of India
Answer: Inland Waterway Authority of India- Named as the “Forum of Cargo –Owners and Logistics –Operators(FOCAL)”the link of the portal is available on the homepage of IWAI.

47. NITI Aayog will host Investors Conference for the Holistic Development of Islands in which city?
A. Ahmedabad
B. Pune
C. New Delhi
D. Mumbai
Answer: C. New Delhi- It is expected to gain investment for the sustainable development of eco-tourism projects in Andaman & Nicobar and Lakshadweep islands.

48. Which Indian state has become the first state to implement biofuel policy?
A. Odisha
B. MP
C. UP
D. Rajasthan
Answer: D. Rajasthan- It would also help farmers to dispose off their surplus stock in an economic manner and would also reduce the country’s dependence on oil imports.

49. The “Startup India Yatra” was started in which city?
A. Pune
B. Raipur
C. Kanpur
D. Hyderabad
Answer: B. Raipur- The Startup India Yatra was launched on July 30th in Raipur. Students queued up in large numbers to register for the first boot camp at Raipur.

50. World’s first intertidal art gallery opened up in which country?
A. Australia
B. SriLanka
C. Maldives
D. India
Answer: C. Maldives – An intertidal art gallery, filled with around 30 sculptures acting as a habitat for coral and other marine species, was opened in the Maldives.

current affairs aug 2018 ebook ssbcrack
Click to download

Get SSB Dates and Notification In your Inbox !

You May Also Like

comments

DOWNLOAD e-BOOKs